tiistai 10. toukokuuta 2011

Kohde-esittely: Hautalammi

Hautalammi sijaitsee Hämeenlinnasta noin 17 kilometrin päässä linnuntietä. Perille pääsee kun lähtee Hämeenlinnasta kohti pohjoista Kalvolantietä ja kääntyy vasemmalle Rimmiläntielle. Rimmiläntietä jatketaan noin 7-8 km. Auton voi jättää Rimmiläntien ja Suvirannantien risteyksessä olevalle parkkipaikalle.


Parkkipaikalta johtaa rantaan selkeä polku, jota pitkin pääsee suoraan veteenmenopaikalle. Rantatöyräs on paikoin kohtuu korkea, polulta lammelle päin katsottuna vasemmalla on kiinnitetty puuhun köysi helpottamaan vedestä nousua.

Itse lampi on pisimmillään puolisen kilometriä pitkä ja leveyttä on vajaat parisataa metriä, syvyyttä löytyy noin 12 metriä. Hautalammi on mukava ja konstailematon biokohde, jonka mutapohjaa peittää kesällä tasainen kasvillisuus. Vesi ei ole erityisen kirkasta, mutta tarjoaa kuitenkin kelvolliset näkkärit. Värimaailma on selkeästi vihreä, kuten alla olevista kuvistakin voi havaita.

Pohja on "sammalen" peitossa.

Rantoja kiertäessä saattaa törmätä haukiin ja isoihin ahveniin, syvemmällä nähtävät jäävät yleensä kasvillisuuteen. Lammen itärannalla, lähellä veteenmenopaikkaa, on jotain romua ja muita merkkejä ihmisasutuksen läheisyydestä. Paikallisena erikoisuutena vedessä kelluu välillä rantatörmältä irronneita sammalsaaria, onpa jollain kasvanut pieni koivukin.

Hauki Hautalammella kesällä 2009.

Sukelluskohteena Hautalammin huonoin puoli on ehdottomasti parkkipaikan ja rannan välinen korkeusero, toisin sanoen jyrkkä rinne. Sinkkupullon kanssa tuota vielä kävelee, mutta tupla-12:n kanssa rinne on ihan murhaa! Toisaalta lampi on sen verran pieni, ettei normaalikokoisten tuplien käytölle ole tarvetta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti