maanantai 2. toukokuuta 2011

Kirjaesittely: Kuninkaallinen merikartasto 1791-1796

Atlasartin kustantama kovakantinen "Kuninkaallinen merikartasto 1791-1796 - C.N. af Klerckerin johtama kartoitustyö Suomenlahdella" -teos esittelee Suomenlahden rannikkoalueiden kartaston Kymijoelta Porkkalanniemelle. Rannikkoseutu kartoitettiin 1700-luvun loppupuolella itänaapurin pelossa idästä aina Ahvenanmaalle saakka. Kartasto tehtiin mittakaavaan 1:20.000 ja kirjassa esitellyt merikartat ovat alunperin yhdistyneet maa-alueita kuvanneisiin topografikarttoihin. Syvyystietoja on runsaasti, tosin käytetyt mittayksiköt ovat syli ja jalka. Käytetyt yksiköt on erotettu toisistaan eri väreillä (musta ja punainen). Hylkysukeltajan näkökulmasta mielenkiintoisinta ovat vanhat ankkuripaikat, jotka on luonnollisesti merkitty karttoihin.

Maan kohoamisen huomaa useista paikoista selvästi: ennen niemien kärjessä olleet karikot ovat monessa paikoissa muuttuneet osaksi rantaa ja kapeat salmet ovat saattaneet hävitä kokonaan. Eräänä yönä vietin pari, kolme tuntia vertaillen vanhoja karttalehtiä Googlen satelliittikuviin ja merkiten vanhojen ankkuripaikkojen summittaisia sijainteja. Jos ei muuta, niin onpahan ainakin sukelluskohteita huonon sään varallekin, ankkuripaikat kun olivat muodostuneet usein suojaisiin paikkoihin.

Ulkoasultaan ja toteutukseltaan kirja on siisti, mutta pelkkien ankkuripaikkojen sijaintien takia sitä ei kannata lähteä ostamaan. Jos taas historia kiinnostaa muutenkin, niin silloin Kuninkaallinen merikartasto sopii hyllyyn - varsinkin jos sille hankkii lähes tuplasti kalliimmaksi seuralaiseksi karttakirjan "Kuninkaan tiekartasto Suomessa 1790".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti