sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Jut'n Feldtmann

Käytiin tekemässä eilen reissu Jut'n Feldtmannille Helsingin edustalla. Keli on mitä parhain, aivan vähäistä aallokkoa ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Mukana olivat Antti, Marko, Martti, Veli ja vierailevana tähtenä Räihän Marko Noususta. Ajoimme kohteelle koordinaattien mukaan ja etsimme tarkan paikan viistokaiulla. Poijuttaminen onnistui hyvin, sillä poijupainomme laskeutui suoraan hylyn kyljelle komentosillan viereen. Veneen ankkuroimme kauemmaksi, ettei ankkuri rikkoisi hylkyä.

Valiant ja kuuden sukeltajan kamat.
Kuva: Marko Räihä


Hylky makaa vasemmalla kyljellään ja on uponnut aika syvälle pohjaan. Aluksen pohjan puolella ei katseltavaa juuri ole potkurin ja ankkurin lisäksi. Pohjan tutkimiseen käytetty aika kannattaa kuluttaa ainakin ensimmäisillä kerroilla komentosillan ja keulan tutkimiseen. Keulassa on hyvin näkyvissä aluksen lastina olleita puupropseja. Viime vuonna Jut'n Feldtmannilta pumpattiin öljyä Rajavartiolaitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen toimesta.

Kiersimme hylyn kertaalleen ympäri vastapäivään ja lopuksi kävimme vilkaisemassa vielä kerran perässä. Pohja-aikaa kertyi tasan 25 minuuttia, josta kohteella noin 20 min. Veden lämpö oli pohjalla nollan asteen tuntumassa.

Pinnalla Antti oli aivan jäässä ja Markon puku oli vuotanut. Veli ja toinen Marko kävivät tekemässä oman sukelluksensa, sillä välin kävimme Martin kanssa sukelluksen kulun läpi ja söimme (siis ne, joilla oli eväät mukana). Marko ja Antti päättivät skipata toisen sukelluksen, kun taas itse lähdin Martin kanssa tekemään toisen dyykin tarpeellisen pinta-ajan kuluttua. Tosin sukellus päättyi 8 minuuttia alkamisensa jälkeen, sillä vasempaan poskihampaaseen alkoi vihlomaan noin kymmenen metrin syvyydessä todella kovaa. Eli sen verran, että vesi silmistä valuen uin sokkona pari metriä ylöspäin, ennen kuin pystyi tekemään mitään muuta. Yritin tasailla painetta (korvat toimivat ihan hyvin), mutta kun hampaaseen vain sattui koko ajan, peukutin sukelluksen. Pinnalla hampaaseen sattui arviolta parin tunnin ajan, ennen kuin helpotti. Tarttee varmaan lähteä käymään hammaslääkärissä lähiaikoina.

Valmistautumassa sukellukselle hylyn päällä, vettä alla vajaat 50 metriä.
Kuva: Marko Räihä


Jut'n Feldtmann oli hieno ja tutustumisen arvoinen kohde. Kesäkuussa on tarkoitus lähteä käymään kohteella uudestaan. Toivottavasti silloin on yhtä hyvä keli ja kroppa sallii sukeltamisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti