lauantai 2. heinäkuuta 2011

Kohde-esittely: Tynnyrihylky

Tynnyrihylky oli edellisellä kerralla (12.6.) poijutettu, mutta tällä kertaa poiju oli poissa. Onneksi kännykässäni oli Markon plotterista otettu kuva, jossa nuo koordinaatit näkyivät. Ennen kuin muistin tuon kännykkäkuvan, niin yritimme etsiä hylkyä viistokaiulla. Itse asiassa heti kun laitoin viistokaiun näyttöön, piirtyi ruudulle mahdollinen hylky. Merkkasin reittipisteen plotterille ja jatkoimme risteilyä alueella, koska en uskonut noin hyvän tuurin olevan edes mahdollista. Kun sitten syötimme koordinaatit koneeseen, oli kyseinen piste käytännössä aivan tuon viistokaiulla napatun pisteen vieressä. Museoviraston rekisteriportaalin antamat koordinaatit ovat siis virheelliset ja niihin ei siis pidä luottaa. Oikeat koordinaatit ovat N59 57,473' E24 22,285' (WGS-84). Yritin antaa palautetta tuon portaalin kautta, mutta lähetä-nappulan painaminen ei tuottanut mitään näkyvää tulosta...

Itse hylky on todellakin hautautunut mutaan lähes kokonaan, niin kuin Hylyt.netin antamissa tiedoissa oli luvattukin. Kylkikaaret törröttävät pohjasta niin, että laivan muoto kyllä hahmottuu auttavasti. Keula- ja perästeevit nousevat ylös noin 17 metriin. Pohjan syvyys on perässä noin 21 metriä, keulassa hiukan matalampi. Sekä keulaan että perään on tarttunut verkkoja. Perästä löytyy myös todennäköinen pumpun putki, joka on kaatunut viistosti eteen vasemmalle. Pohjamudasta nousee paikkapaikoin näkyviin tynnyreiden lautojen päitä ja keulassa vasemmalla puolen on puolikas tynnyrin kannesta. Myös muutamia polvia oli havaittavissa.

Hylyllä olleella huonolla näkyvyydellä puoli tuntia riitti pohja-ajaksi hyvin, paremmalla näkyvyydellä aikaa olisi voinut käyttää vielä hiukan lisää. Tynnyrihylky vaatii sukeltajalta jonkinlaista tuntemusta vanhoista puulaivoista, jotta hylkyä voisi pitää mielenkiintoisena. Porkkalassa kun on niin paljon kohteita, ettei muiden hylkyjen puutteessa tarvitse tyytyä tähän, jos vanhat puukasat eivät kiinnosta. Itse aion tuolla käydä sukeltamassa kyllä toistekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti