perjantai 25. maaliskuuta 2011

Kuivapuvun paikkaamisesta

Vuotava kuivapuku on asia, joka saattaa helposti pilata muuten loistavan sukelluspäivän. Itselläni tästä on valitettavasti kokemusta, liiankin kanssa. Helpointahan olisi ostaa uusi puku, mutta normaalituloiselle suomalaiselle tämä vaihtoehto ei ehken ole se todennäköisin jokaisen vuodon jälkeen. Avuksi löytyy onneksi paikkaus, joko lähettämällä puku huoltoon tai yrittämällä itse.

Kuivapuvun materiaali vaikuttaa olennaisesti paikkaustapaan:

  • Kumipuku on helppo paikata renkaan paikkasarjan avulla, jossa paikkalappu vulkanoidaan kumiin.
  • Neopreenipuvusta ei ole kokemusta, mutta luulisi sellaisen reikien umpeutuvan märkäpukujenkin korjauksessa käytettävillä neopreeniliimoilla.
  • Trilaminaattipukuun olen käyttänyt kumiliimaa (esim. Aquasure / Liquisole), saatavilla on myös silittämällä kiinnittyviä paikkalappuja.
Nyt kun tiedossa on millä pukua voisi paikata, tarvitsisi löytää paikattava reikä. Hommaa helpottaa suuresti, jos vuotokohdan pystyy rajaamaan esimerkiksi hihaan tai lahkeeseen, mutta esimerkiksi paksu ja hyvin kosteutta hylkivä aluspuku hankaloittaa asiaa: sukeltajan tuntiessa aluspuvun kastuneen, on aluspuvun ulkopinta yleensä jo litimärkä ja vuodon kohtaa ei voi päätellä sen mukaan. Kun vuotokohta on rajattu, voidaan aloittaa reiän etsiminen tutkimalla tuleeko jostain kuplia. Isomman vuodon ollessa kyseessä reikäkin on yleensä helpompi löytää, mutta jos selviä kuplia ei tule, niin voidaan ottaa apuun saippualiuos. Ensin kaula- ja rannemansetit täytyy saada ilmatiiviiksi. Itse olen toteuttanut tämän laittamalla kuivahanskat paikoilleen ja laittamalla kaulamansettiin lasten potkupallon. Tämän jälkeen puku täytetään ilmalla ja sen pinnalle aletaan levittämään saippualiuosta. Hiukan pukua painamalla vuotokohta näkyy saippuaveteen muodostuvina kuplina. Kohta merkitään ja jatketaan tarvittaessa muiden reikien etsimistä. Lisäksi yksi käytettävä vaihtoehto on täyttää puku vedellä, jolloin kastuva kohta paljastaa vuodon. Ongelmaksi tulee puvun tukeminen asentoon jossa vesi pysyy sisäpuolella. Tyhjennysventtiili pitää myös tukkia jotenkin, sillä vesi tulee pelkästä venttiilistä ulos. Lisävaivaa teettää myös puvun kuivatusurakka.

Liima kannattaa ohentaa ennen levittämistä. Ainakin Aquasure ja Liquisole voidaan ohentaa asetonilla melko nestemäiseksi, jonka jälkeen levitys hoituu helposti pensselillä. Näin ohennettu liima tunkeutuu puvun materiaaliin paremmin ja lopputulos on siistimpi, liimaakin kuluu näin vähemmän. Kuivumisaika on melko pitkä, kannattaa varautua ainakin vuorokaudella. Tarvittaessa liimaa levitetään useampia kerroksia. Cordurapäällysteisessä puvussa varsinainen paikkaus saattaa liimaa käytettäessä olla helpoin tehdä puvun sisäpuolelle.

Kinkkisimpien vuotojen etsimisessä kannattaa tarkastaa puvun saumat erityisen huolellisesti, varsinkin jos ne ovat ommeltuja. Myös kulutukselle alttiit kohdat kannattaa tsekata huolellisesti: polvet, haarat ja kainalot. Kannattaa myös tarkastaa venttiileiden, vetoketjun ja kaulamansetin kunto. Jos mikään ei auta, kannattaa suosiolla pistää puku huoltoon - taloudellinen ja ajallinen uhraus tuo sukellusmukavuuden taas sille tasolle, jolla sen kuivapuvulla pitääkin olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti