perjantai 18. maaliskuuta 2011

Kohde-esittely: Gumbostrandin hylky

Gumbostrandin hylky sijaitsee Sipoon edustalla, noin  Gumbostrandin ja Tremarken-saaren puolivälissä (N 60° 15' 12.96" E 025° 17' 16.62" - WGS84). Syvyyttä paikalta löytyy noin 8 metriä minimisyvyyden jäädessä viiteen metriin. Näkyvyys on mutapohjan ja läheisen venesataman aiheuttaman vesiliikenteen takia kesäisin heikko, mutta talvisin vesi kirkastuu.

Gumbostrandin hylyn alkuperä ei ole selvillä. Arvellaan kuitenkin, että se on ollut alunperin hiekkajaala ja on uponnut joskus 1940-luvulla. Aluksen masto tai mastot on pelastettu.

Itse hylky on pituudeltaan viidentoista, kahdenkymmenen metrin luokkaa ja makaa vasemmalle kyljelleen kallistuneena. Keulaosa ankkuripeleineen on verraten hyvin säilynyt, mutta perä on melko hajonnut.  Vasen kylki on kokonaan uponnut mutaan, mutta oikean kyljen laudoitus on hyvin näkyvissä. Kannella ei ole mitään irtainta, kaikki on jo valunut pohjalle tai kulkeutunut veden mukana muualle. Hylyt.netin mukaan ruuman luukut ovat tallella, mutta ainakaan itse en niitä huomannut kurkistellessani ruumaan.

Kohteella oli pieni virtaus, en tiedä kuinka yleistä se tuolla on. Hylyn kerkesi kierrellä rauhassa pariinkin kertaan noin 40 minuutin aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti