perjantai 18. maaliskuuta 2011

Koivusaaren hylkykurssi

Kävin viime kesänä Rauno Koivusaaren järjestämän, Pasilassa pidetyn hylkykurssin. Oppimateriaalina oli Koivusaaren kirjoittama teos "Hylystä haaksirikkoon". Olin lukenut tuon teoksen ennenkin, joten olin hiukan varautunut saisinko rahoilleni vastinetta.

Kurssimme pidettiin kolmena iltana, yhden kerran pituus oli noin 4 tuntia. Kävimme kirjaa läpi ja opettelimme tunnistamaan hylyistä löytyviä osia (mm. polvet, pumpun putket, kansi- ja ranapalkit). Varsinaisen tunnistamisen lisäksi keskityimme olennaiseen, eli mitä kulloinenkin osa ja sen sijaintipaikka kertoo uponneesta aluksesta. Miksi on oleellista osata erottaa keula ja perä (se muuten ei ole aina ihan niin helppoa kuin äkkiseltään luulisi), mitä rustiraudat kertovat jne. Lisäksi Rape kertoi värikkäistä ja hauskoista tapahtumista, jotka liittyivät aiheeseen.

Kurssin jälkeen Snorkkeli.netiin perustettiin Hylkyspesiaalit-ryhmä, jossa on käyty väliin hyvinkin aktiivista ja antoisaa keskustelua kurssin käyneiden kesken eri hylyistä ja niiden etsinnästä.

Lokakuussa 2010 järjestettiin jatkokurssikin, aiheena oli hylkyjen etsintämenetelmät ja -välineet. Oikeastaan siitä asti on poltellut päästä kokeilemaan juttua tai paria seuran viistokaiulla, mutta jäät ovat estäneet aikeet. Talven aikana on tullut laadittua listaa lupaavista hylyistä ja vanhoista ankkuripaikoista, joilla olisi kiva käydä - yksi kesä ei tosin riitä listan läpikäymiseen...

No, olenko saanut rahoilleni vastinetta? Ehdottomasti, ja paljon! Kuten joku totesikin, pelkkä kirjan lukeminen oli kuin olisi katsonut vieraskielisen elokuvan ilman tekstityksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti