keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Sukellus ja statistiikka

Vuosi lähenee loppuaan ja pian alkaa sukellusfoorumeille ilmestyä statistiikkaa vuoden sukelluksista. Ei siinä mitään pahaa ole, itsekin tykkään katsella missä ja miten ja kuinka paljon on tullut sukelleltua. Omalla kohdallani en kuitenkaan koe, että nämä tilastot ovat se jokin sukeltamisessa, ovatpahan vain mukava lisämauste. En tykkää asettaa itselleni tavoitteita tyyliin "ensi vuonna vähintään 100 sukellusta", vaan varaan itselleni oikeuden sukeltaa tai olla sukeltamatta jos siltä tuntuu. Pakkopullaa sukellukset eivät saa olla, onhan kyseessä puhtaasti harrastus jonka tarkoitus on olla mukavaa!

Ennemminkin panostan sukellusten laatuun kuin määrään, esimerkiksi Melkulle en ihan helpolla saa lähtökipinää, kun siellä ei sukelluksellisesti ole minua houkuttelevia nähtävyyksiä ja kokemuksia. Toisaalta hyvä dyykki ei riipu syvyydestä tai pitkästä sukellusajasta, vaan matala ja suhteellisen lyhytkin sukellus voi olla nautittava. Kiikunlähteellä maksimisyvyys oli nelisen metriä, mutta muutoin sukellus oli vihaisine mummoineen kaikkineen oikein hauska ja näin ollen ilman muuta ylöskirjaamisen arvoinen.

Aina aika ajoin pulpahtaa pintaan keskusteluissa lokikelpoisten sukellusten määritelmä. Mietitään porukalla kirjataanko hallikertoja lokiin vai ovatko ne jotenkin vääränlaisia sukelluksia. Itse en hallikertoja pääasiassa loggaa, ellei kyseessä ole ollut jotenkin mieliinpainuva tapahtuma. Esimerkiksi Open Junior European Championships -uppopallokisojen kuvaukset olivat sen verran erilaista hallipuuhastelua, että kirjasin nämä sukellukset ylös. En sukelluskertojen määrän ylös hinaamisen takia, vaan koska halusin mahdollisuuden lukea myöhemmin millaiset fiilikset tuolloin olivat.

Samaten pähkäillään mikä on sukelluksen minimipituus tai -syvyys, että sen kehtaa taltioida... Eikö sen sukelluksen voi logata jos siltä tuntuu, kyselemättä muilta? Joskus olen kuullut, että Padilla on oikein määritelmänsä millainen sukellus katsotaan sukellukseksi. Piti muistaakseni olla vähintään joku aika, tai vaihtoehtoisesti kulua tietty määrä kaasua... PÖH!

Itse en näe lokikirjan pitoa mitenkään pakollisena ja mielestäni on ihan jokaisen oma asia pitääkö lokia vai ei. Mahdollisia ulkomaan reissuja varten tapahtuva päiväkirjan pito tuntuu jotenkin teennäiseltä, tosin saattaahan se sukellusuran alkuvaiheessa olla ihan paikallaan jos tuommoisia reissuja tekee. Rebekouluttajani kertoi, että häntä itseään harmittaa kun ei ole tullut kirjattua sukelluksia, koska niistä olisi helppo tarkistaa esim. minkä verran painoja on tullut käytettyä eri puolilla maailman vesiä.Ja saattaahan joku joskus kiinnostua vanhasta päiväkirjasta, kuten Daily Mailin juttu osoittaa!

Omalla kohdallani on ollut mielenkiintoista seurata mm. sukellusaikojen ja -syvyyksien muuttumista harrastuksen edetessä ja lelujen hinnan kasvaessa. Alun noin puolen tunnin sukelluksista olen edennyt nykyiseen puolentoista - kahden tunnin dyykkeihin. Käytyjen kohteiden kirjo on kasvanut, ja suosikkikohteetkin ovat muuttuneet ajan kuluessa. Yllättäen eniten sukelluksia on tullut tehtyä Melkulla, tosin Porkkalan seutu tulee heti siinä perässä Ojamon jäädessä pronssisijalle. Näin talven kynnyksellä uskon Wanhan suosikin, Jyrängön virran nousevan taas omissa tilastoissani, kun ei tuota rebetäppää Ojamolle vielä ole.

Kun niitä tilastoja laittaa julkiseksi, ei ole tarvis ruoskia itseään kuinka vähän on tullut sukellettua. Suurimmalle osalle kun "Born to dive - forced to work" on totta... ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti