maanantai 11. marraskuuta 2013

Sukellusta Plurassa

Loppusyksystä tuli tehtyä myös visiitti Pluraan, Norjaan. Reipashenkinen matka sisälsi ajoa tuollaiset 1400 km suuntaansa, paikan päällä tuli 3 sukelluspäivää. Menomatkalla kyseenalaistettiin jo koko touhun järkevyys, mutta kun torstaiaamuna pääsi kurkistamaan veteenmenopaikalta veteen ja näki kuinka kirkasta se on, niin mennyt ajomatka tuntui ihan vaivan arvoiselta!


Plura

Ensimmäisellä sukelluksella laskeutuminen luolaan piti tehdä hitaasti, sillä paineentasauksen kanssa oli taas ongelmia hampaiden osalta. Kyse ei ole siitä, että hampaat olisivat huonossa kunnossa (päin vastoin), vaan tukkoisista onteloista. Kerran olen käynyt mokoman takia yksityisellä hammaslääkärillä, joka tsekkasi hampaat ja muisti sen jälkeen minua vielä isolla laskulla. Se hampaista...

Luola aukeni laskeutumisen jälkeen mukavaksi saliksi, jonne klipattiin varuiksi happilekat odottamaan. Siitä sitten lähdettiin paikat tuntevien oppaiden johdolla tutustumaan Pluraan. Vesi oli kirkasta ja virtausta ei huomannut edes paluumatkalla. Syvyysvaihtelu on aika suurta, mikä ei tietenkään ole hyvä asia jos paineentasaus ei hoidu "tuosta vaan".

Plurassa menee avovedestä lähtevä kiinteä opasnaru, joka haarautuu noin 200 metrin jälkeen. Toinen reitti (Frog run) kulkee matalalla ja toinen tietysti syvemmällä. Matala Frog run kulkee pienen ilmataskun (Maiden chamber) kautta isoon ilmataskuun. Hiukan ennen tuota pientä ilmataskua lähtee tunneli ( The Spiral) alaspäin,  joka yhdistää nuo kaksi reittiä toisiinsa. Hieno laskeutuminen, joka taisi tulla ikuistettua videollekin.

Majoitusmökkimme ensimmäisenä päivänä.

Keli oli aika lämmin, muutamia asteita plussan puolella, joten valkoinen lumipeite suli ensimmäisen päivän aikana silmissä. Sulamisvedet valuivat tietysti luolaan nostaen virtausta ja mikä huonompaa, huonontaen näkkäreitä. Seuraavilla dyykeillä virtauksen huomasi kun lähdettiin tulemaan kohti exitiä; välillä räpylöitä ei juuri tarvinnut edes heilutella, kun pääsi jo eteenpäin vain lipumalla veden mukana.

Monimuotoiset pinnat tarjosivat paljon mielenkiintoista sukeltamista, mutta vielä sinne jäi paljon uuttakin tutkittavaa - hyvä niin. Itse asissa tänään Facebookissa oli linkki uutiseen, joka takaa ettei tutkittava lopu Plurasta ihan heti...

Lumet olivat sulaneet, aikaa edellisen kuvan otosta noin 20 tuntia. Pluran sisäänmenopaikka on suurinpiirtein kuvassa näkyvien satelliittilautasten
takana.
 Ensimmäisen dyykin jälkeen pidimme aina ruokatauon, joissa kokkina hääräili pääasiassa Jarkko. Lämpimässä mökissä hyvän ruuan jälkeen laiskuus meinasi ottaa helposti vallan. Kun vielä pimeäkin tuli suht' aikaisin, jäi ensimmäisenä päivänä iltasukellus tekemättä. Ehkä osuutensa oli myös edellispäivän pitkällä ajomatkalla ja sitä edeltäneellä pitkällä työputkella (onneksi vapaat olivat tälläkin kertaa vain järjestelykysymys). Ensi kesälle tehtiin jo varaus Pluran mökistä, jos silloin saisi järjestettyä paremmin aikaa (ja ehkä kelitkin olisivat suosiollisemmat).


Iltasukellusta.

Viimeiselle dyykille ei ollut hirveästi haluja mennä surkeaksi menneen näkyvyyden takia, ja kun minun happipullokin luvattiin tuoda pintaan, oli helppo jäädä rantaan kuvailemaan lumisateessa ja kantamaan lopuksi stageja autolle.

Avovedessä näkkärit pysyivät kohtuullisena koko ajan. Näin kirkasta rannassa oli viimeisen dyykin jälkeen.

Vaikka reissu lyhyehkö olikin, niin silti saatiin kasaan kuitenkin muutama todella hyvä dyykki, joista Jarkko on koostanut hienon videon.

Kotiinlähtöpäivänä kävin tarkastamassa vielä sukelluspaikan, ettei sinne unohdu mitään.

Ensi kesäkuussa olisi tarkoitus lähteä taas Lotin alueelle Ranskaan ja reissu onkin jo varattu. Sitä odotellessa panostetaan taas arktiseen sukeltamiseen, kun jäät joskus talven mittaan taas tulevat hankaloittamaan sukeltajan elämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti