lauantai 28. heinäkuuta 2012

Kaulamansetin vaihto, toteutus

Pari päivää sitten kävin hakemassa postista paketin Sukellusluolasta. Paketissa oli mmm. neopreeninen kaulamansetti ja Black Witch -neopreeniliima ja jotka olivat tilaukseni varsinainen syy.

Neopreenimansetti valmiina asennukseen. Sankkoa käytin pingottamaan puvun sopivan kireälle liimausta varten.



Olin siis jo poistanut vanhan mansetin aiemmin ja raapinut tulevaa kiinnityspintaa hiekkapaperilla. Ei siitä hiekkapaperilla hinkkaamisesta kyllä ainakaan silmin havaittavaa hyötyä ollut...


Ennen kuin aloin levittämään liimaa, suoritin mansetin esiasennuksen. Neopreenimansetissa toinen puoli on tekstiilipintainen ja tämän puolen on tarkoitus tulla sisäänpäin. Kun puku on nurinpäin, saattaa mansetti mennä helposti väärin päin, jos ei hommaa tee ajatuksen kanssa. Samoin kannattaa ajatella mihin haluaa mansetin sauman tulevan, luontevin paikka lienee niskan puolella. Asennusvaiheessa nämä on helppo tehdä oikein, valmista asennusta on inhottava lähteä purkamaan pelkän oman huolimattomuuden takia!


Kun olin todennut, että mansetti sopii ajatellulle paikalleen ja se pysyy siinä suht kivuttomasti, puhdistin pinnan liimausta silmällä pitäen asetonilla kostutetulla rievulla. Asetonihan haihtuu todella nopeasti joten liiman levityksen saattoi aloittaa oikeastaan saman tien puhdistuksen jälkeen. Black With on väriltään, yllätys yllätys, mustaa. Koostumukseltaan notkeaa ja helposti levittyvää, jopa sen verran juoksevaa, että liiman valumisen kanssa sai olla tarkkana. Liiman levitykseen käytin jäätelötikkua, kun niitä on sattumoisin kourallinen tai pari odottamassa yllättäviä käyttökohteita... Tuubin ohje kehoitti levittämään liimaa molemmille liimattaville pinnoille ja odottelemaan hetken ennen kuin liimattavat pinnat puristetaan yhteen. Niinpä levitin liimaa myös mansetin neopreenipuolellekin. Kun aloin pujottamaan huppua mansetin läpi, totesin liiman levittämisen mansettiin olleen hiukan huono idea. No, selvisin touhusta kuitenkin ilman isompia tahroja ja sain mansetin paikoilleen. Asettelin reunat nopeasti kohdilleen ja totesin liiman pitävän mansettia paikoillaan melko hyvin verrattuna tilanteeseen jossa liimaa ei ollut. Painelin reunan mahdollisimman hyvin kiinni ja odottelin nähdäkseni alkaako mansetti hiipimään pois paikoiltaan. Ei alkanut, joten jätin liimauksen kuivumaan yön yli.

Lopulta oli jäljellä enää koesukellus. Sunnuntaiksi oltiin kaavailtu merireissua, siellä olisi erityisen inhottavaa jos puku ei olisikaan tiivis. Siispä veteen olisi päästävä sitä ennen! Mielessä kävi jo pikainen iltasukellus vaikkapa Melkulle. Kun kävin katsomassa Ojamo-portaalista tulevia tapahtumia, huomasinkin saman päivän tapahtumaan olevan vielä yhden paikan jäljellä. Pikainen soitto vaimolle ja kysymys sopiiko pikku muutos illan suunnitelmiin ja sen jälkeen ilmoittautuminen. Kaasutkaan eivät olleet ihan optimia Ojamon avopuolelle, mutta en antanut pikku asian häiritä.

Dyykki Ojamolla sujui hyvin, sukellusaikaa tuli noi 3 varttia ja maksimi taisi olla rapiat 36 metriä. Kaulamansetti piti hyvin ja oli muuten äkkipäätään miellyttävämmän tuntuinenkin kuin lateksinen. Toki aluspuku oli vähän kostea sukelluksen jälkeen, mutta pinnalla ollessa oli aivan turkasen kuuma!

Kaiken kaikkiaan mansetin vaihto oli todella helppoa eikä vaatinut mitään erityisosaamista!

3 kommenttia:

  1. Moi. Ajattelin kysyä sinulta neuvoa, kun minulla lienee kohta sama edessä kuin sinulla eli kaulamansetin vaihto. Sama puku ja samat oireet eli jeesusteipillä paikattu kaulamansetti. Liikkeet tuntuvat ottavan kovia summia tuosta hommasta, niin ajattelin että vaihdan itse. Muutoin laittamasi ohjeet ovat hyvät, mutta miten irroitit tuon vanhan mansetin? Leikkasitko sen irti ja jätit vanhan liimaussauman vai irroititko mansetin liimaussaumasta. Itse ajattelin leikata vain mansetin irti ja karhentaa santapaperilla vanhan mansetin liimaussauman, johon sitten liimaan tuon uuden mansetin. Neopreenimansetin ajattelin myös laittaa.

    Samu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhan mansetin irrotin ihan vaan mansetin riekaleista vetämällä, ainoastaan yhdessä kohtaa piti saksillä vähän avittaa. Mansetin repeämän kohdalta oli hyvä aloittaa operaatio ja sitten se etenikin ihan omalla painollaan. Pukuun ei siis jäänyt osia entisestä mansetista.

      Tuossa toisessa kuvassa näkyy hyvin mansetin kiinnityspinta, johon sitten myöhemmin levitin liiman.

      Poista
  2. Kiitos Villelle mainioista ohjeista! Vaihdoin omaan pukuuni nepparimansetin, ja tässä pari huomiota:

    - Vanhan lateksimansetin sai ainakin Ursuitin puvusta irti helposti lämmittämällä liimasaumaa varovasti hiustenkuivaajalla ja vetämällä lujasti. Minulla vanha mansetti oli vielä yhtenä kappaleena, koska halkeamista ei vielä ollut muodostunut repeämiä. Lämmittämällä sain vanhan mansetin irti kokonaisena, eikä aikaa tuhraantunut riekaleiden irroitteluun.

    - Ostin mansettini Sukellusluolasta, jossa Jukka Öster vihjaisi, että nepparimansetin voi vallan hyvin asentaa myös "väärin päin" eli kumipuoli kaulaa vasten. Näin mansettia ei tarvitse (eikä voikaan) taitella, vaan se toimii kuten lateksimansetti. Itse liimasin mansetin näin päin, ja 6 sukelluksen kokemuksella pitää hyvin vettä ja tuntuu mukavalta myös kumipuoli ihoa vasten. Haittapuolena on ehkä se, että mansetin kangaspinta imee ulkopuolelle jäädessään jonkin verran vettä, joten mansetti pitää kuivata huolella sukelluksen jälkeen.

    VastaaPoista