keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Itämeri

MTV3:lla pyörähti eilen käyntiin uusi, useita sukeltajia varmasti kiinnostava sarja nimeltä Itämeri. Jos ensimmäinen jakso unohtui katsoa, niin pelko pois, sillä ohjelman voi katsoa myös Katsomostakin. Sarjan päähenkilöinä ovat Heikki Paasonen ja Juha Flinkman.

Kuten Flinkman jo Tampereella kertoikin, ohjelma ei keskity pelkästään sukeltamiseen. Itse en koe tuollaista kuitenkaan ongelmana, sillä onhan Itämeri muutenkin kiinnostava alue. Ensimmäisessä osassa Heikki lähti purjelaivalla kohti Isokaria, jossa päästiin kurkistamaan vähän pinnan allekin. Purjelaivalla kuvatut pätkät saivat vanhan haaveen purjelaivalla reissaamisesta heräämään henkiin... Taas tuli katseltua Suomen purjelaivasäätiön sivuilta mahdollisuuksia osallistua purjehduksiin Karibialla tai vaikka Atlantin yli suuntautuvilla legeillä. Täytyy myöntää, että olin hiukan kade kun toiset pääsevät tekemään tommoista duunia niin kuin Heikki!

Mutta palataanpas takaisin Itämeri-sarjaan... Ohjelma on hienosti tehty, se on hyvällä asialla ja ennen kaikkea se on aidosti mielenkiintoinen ja opettavainenkin. Jään innolla odottamaan mitä seuraavissa jaksoissa on luvassa (ainakin ahtojäiden alla kuvatut sukelluspätkät olivat makeita, kun Roope esitteli niitä Mansesta maailman merille -tapahtumassa).

Loppuun vielä hieno uutinen Venäjältä: Laukaanjokeen ja edelleen Suomenlahteen suuria fosforipäästöjä laskeneen Fosforit-tehtaan toimenpiteet ovat tehonneet ja fosforitaso Laukaanjoesta on pienentynyt 90 prosentilla viime syksystä! Kuitenkin perivenäläiseen tapaan EuroChem, Fosforitin emoyhtiö, kiisti fosforipäästöt heti tuoreeltaan. Lopputulos on kuitenkin tärkeintä, vaikka EuroChemin toiminta tuntuukin oudolta. Tässä vielä linkki Hesarin artikkeliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti