sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Hylkyseminaari 2012

Eilen Venemessujen yhteydessä järjestetty Hylkyseminaari keräsi salin täydeltä hylyistä kiinnostuneita kuuntelemaan monipuolisia esitelmiä. Seminaarin rakenne noudatteli samanlaista kaavaa kuin marraskuussa järjestetty meriarkeologian seminaarikin, eli alkupuolisko oli suomeksi ja tauon jälkeen esitelmien kieleksi vaihtui englanti. Seminaarin "juontajana" toimi Immi Wallin, joka avasi tilaisuuden ja päästi ensimmäisenä estraadille Maija Matikan.

Maija Matikka

Parikymmentä minuuttia kestäneessä puheenvuorossaan Maija käsitteli pikaisesti monisyistä aihetta, nimittäin hylkysuojelua. Reilu vuosi sitten Museovirasto teki suuren palveluksen Suomen sukeltajille julkaisemalla Rekisteriportaalin, jossa on listattuna vedenalaista kulttuuriperintöä roppa kaupalla. Valitettavasti osalle sukeltajista (koti- tai ulkomaisille) tämä tieto tarkoitti vain sorkkarauta- ja kankisukeltamiselle sopivien kohteiden etsinnän helpottumista, sillä viime avovesikaudella hylkyjä tuhottiin Suomenlahdella häikäilemättä. Museovirasto onkin tehnyt hylkyjen tuhoamisesta useita tutkintapyyntöjä poliisille. Onneksi Matikka ei kuitenkaan sortunut tälläkään kertaa paatokselliseen, sormi pystyssä tapahtuvaan luennointiin, vaan käsitteli asiaa avoimesti ja hyvässä hengessä.

Seuraavana puhujanpönttöön nousi Badewannen Jussi Kaasinen. Esitelmän aiheena oli Secrets of the Baltic –projekti. Jussi esitteli alkuun Badewannen taustoja niin ryhmän kuin nimenkin osalta. Sen jälkeen pureuduttiin tapahtumaketjuun, joka alkoi pöytälaatikkoon kuvatusta materiaalista ja päättyi National Geographicin tuottamaan Secrets of the Baltic -dokumenttiin. Ja kun humoristisen esitelmän lisäksi saatiin vielä maistiaisia tulevasta dokkarista, olivat seuranneet aplodit ansaittu. Näillä näkymin tuon dokkarin pitäisi olla valmis kuluvan vuoden toukokuussa.

Hylkyjen konservoinnista puhui Eero Ehanti pallotellen ajatusta Suomen Vasasta. Esitelmä liikkui konservoinnin ongelmien, hylkyjen nostamisen syiden ja kokonaisen laivan konservointiin liittyvien ongelmien ympärillä sekä näihin etsittyihin ratkaisuihin maailmalta. Vaikka esitelmöisijän tyyli olikin melko "harmaa" ja tasainen, onnistui hän voittamaan yleisön puolelleen.

Pahanlaatuista hylkykuumetta kasvatti myös seuraavaksi esiintynyt Stefan Wessman Museovirastosta.

Stefan Wessman

Esitelmän aiheena oli muutamien Nord Streamin tutkimuksissa löytyneiden hylkyjen esittely. Stefan oli valinnut muutamia kohteita, joista kuvattua videomateriaalia hän näytti. Rovien kuvaamista videoista paljastui mielenkiintoisia yksityiskohtia, joista Stefan kertoi lisää. Jälleen tuli todistetuksi, ettei erityisesti vanhojen hylkyjen tunnistaminen ja ajoittaminen ole helppoa puuhaa. Viimeisenä esiteltynä hylkynä ollut salonkivenekin oli ajoitettu ja tunnistettu aina rakentajaansa myöten, mutta silti vene oli edelleenkin mysteeri: tällaista paattia kun piti olla rakennettu vain yksi kappale, jonka kohtalo on tiedossa...

Suomessa osataan tehdä kovan luokan VA-dokumentteja, Badewannen lisäksi aiheesta olivat kertomassa Antti Apunen ja Janne Suhonen Divers of the Darks -ryhmästä. Aiheena oli dokumentti, joka kertoo Hangon evakuoinnista. Tästäkin pätkästä saatiin videomateriaalia. Video sukelluksista Neuvostoliiton 7-luokan hävittäjille (Gordyi ja Smetlivy) esitteli yhden "kokonaisen" 7-luokan hävittäjän. Janne kertoi saaneensa kommetteja käyttämästään musiikistaan, joten tällä kertaa hän oli valinnut hiukan menevämpää musaa. Mielestäni valinta oli onnistunut, tälläkin kertaa. Lopuksi Antti ja Janne loivat katseen tulevaan ja siellä mahdollisesti odottaviin projekteihin.

Viimeisenä puhujana ennen taukoa oli Jouni Honkala, johtava sotilaslakimies Merivoimien esikunnasta. Aiheena oli sukeltaminen Suomen aluevesien ulkopuolella olevilla hylyillä. Tämä oli mielestäni pykälänkuiva aihe, jossa en nähnyt käytännön yhtymäkohtia harrastesukeltajan kannalta. Tilanne olisi toinen, jos mielessä siintelisi taloudellinen hyöty yhdistettynä sukellustoimintaan, silloin tästäkin esitelmästä olisi varmaan jäänyt jotain haaviin. Tällä kertaa en kuitenkaan kokenut olevani varsinaisesti kohderyhmässä joille tieto talousvesialueelle rakennettujen keinosaarten juridisesta asemasta oli tarkoitettu.

Parinkymmenen minuutin tauon jälkeen ääneen pääsi Marii Asmer Virosta, joka kertoi Shipwher -projektista ja Viron hylkyrekisteristä.Kuuntelin erityisen kiinnostuneena kuvausta hylkyrekisteristä, joka on tarkoitus saada sekä eestin, että englannin kielellä sisältäen mm. digitoituja alkuperäisdokumentteja eri arkistoista omatoimisille tutkijoille, viistokaikukuvaa kohteista sekä piirroksia ja kuvia. Kunnianhimoinen hanke, jonka vilpittömästi toivon onnistuvan!

Marii Asmer

Seminaarin lähestyessä loppuaan puhui Maili Roio sukeltamisesta Viron muinaismuistoihin lukeutuvilla hylyillä. Varsinaisten lupasysteemien lisäksi hän esitteli muutamia kohteita Viron hylkyrekisteristä. Joidenkin kohteiden kuvitus herätti ihmetystä, koska kyseessä näytti olevan viistokaikukuva, mutta selkeästikään ei vetämällä saatu.

Esimerkkikuvakin näyttää siltä kuin se olisi muodostettu kahdesta pallomaisesta kuvasta. Jos joku tietää enemmän tästä, niin kuulisin mielelläni lisää. Yhteyttä voi ottaa vaikka kommenttikentän kautta.

Viimeisenä, vaan ehdottomasti ei vähäisimpänä puhujana oli ruotsalainen Richard Lundgren. Esitelmän aiheena oli miehen elämäntyön kohde, lähes 450 vuotta kadoksissa ollut ruotsalainen sotalaiva Mars ja sen etsiminen ja löytyminen. Richardilla oli humoristinen ote aiheeseen, vaikka laivan uppoamiseen liittyykin suuria inhimillisiä murhenäytelmiä. Mars upposi tanskalais-lyypekiläistä laivastoa vastaan käydyssä meritaistelussa ja vei mukanaan vetiseen hautaan noin 800 sotilasta ja merimiestä. Laiva oli oikea merten jättiläinen, sen tykkien määrää ei tiedetä tarkasti, mutta niitä on ollut laivalla vähintään 107 kappletta. Tässäkin esitelmässä näytettiin videota hylyltä. Samoja kuvia muistan nähneeni uutisissakin, kun Mars löytyi, mutta tällä kertaa materiaalia oli enemmän ja se oli laadultaan parempaa. Myös esityksessä olleet kuvat olivat mielenkiintoisia, näki ettei tämä ryhmä pelannut enää napeilla.

Richard Lungren

Kaiken kaikkiaan Hylkyseminaari 2012 oli täynnä tiivistä asiaa maailman parhailta hylkyvesiltä. On mahtavaa, että tällaisia tapahtumia järjestetään ja suosittelen näitä seminaareja kaikille hylyistä kiinnostuneille!

1 kommentti:

  1. Kaima tuolla Facebookin puolella kertoi, notta nuo "viistokaikukuvat" oli otettu ns. skannaavalla sonarilla. Lisätietoja kiinnostuneille löytyy vaikkapa tuolta: http://www.kongsberg-mesotech.com/singlebeamscanningsonars.htm

    VastaaPoista