tiistai 14. helmikuuta 2012

Viron hylkyrekisteri

Hiukan kotimaista rekisteriportaalia vastaava rekisteri Viron vesillä olevista vedenalaisen kulttuuriperinnön kohteista löytyy osoitteesta http://register.muinas.ee/. Vaikka virolaisilla sivuilla voikin melko menestyksekkäästi seikkailla arvailemalla ja päättelemällä, niin ajattelin nikkaroida tähän lyhyen ohjeen kuinka kultturiperintörekisteristä saa kaiveltua ne "vetenalaiset vehkeet" tutkittavaksi ruudulle.

Homma alkaa klikkaamalla vasemmassa yläkulmassa oleva Mälestised-tekstiä (kuvassa merkitty sinisellä ykkösellä). En osaa eestiä, mutta ymmärtäisin tuon tarkoittavan muistomerkkiä (tai ainakin jotain sinne suuntaan). Tekstin alle auenneesta valikosta löytyy useita eri vaihtoehtoja, mutta hakusivu tulee suoraan joten muista ei tässä tapauksessa tarvitse välittää.

Hakusivun oikeassa alakulmassa on pudotusvalikko Alaliik (kuvassa merkitty sinisellä kakkosella). Tästä kannattaa valita valikon viimeisenä oleva Veealune kultuuripärand. Tämäkin on jo riittävä rajaus, sillä kohteita ei vielä kovin hirveästi ole. Jos etsitään jotain tiettyä kohdetta, voidaan hakua tarkentaa antamalla Nimi-kenttään jokin hakuehto (esim. "vrakk" tai "Jenissei").


Kun tarvittavat hakuehdot on asetettu, käynnistetään haku painamalla Otsi-nappulaa. Hakutulokset avautuvat listaan, josta valitaan haluttu kohde. Kohteen tiedot on koottu kortille, jossa on muutamia välilehtiä. Näistä Ava kaardil näyttää kohteen sijainnin karttasovelluksella, joka aukeaa uuteen ikkunaan.

Luulisi muuten tällaisen karttasovelluksen valinnan olevan helppoa, mutta mitä näitä nyt on tullut katseltua niin ei näytä olevan. Tämäkin sovellus toimii mielestäni hiukan kankeasti, mutta on kuitenkin todella paljon parempi kuin kotimaisessa portaalissa oleva sovellus. Hylyt.net on taas hyvä esimerkki, millainen sovellus on käyttäjäystävällinen: helppo skrollata ja zoomata, riittävän tarkka, tiedon seulonta jne...

Näillä eväillä pitäisi päästä alkuun selailussa, ei muuta kuin tutkimaan millaisia kohteita naapurin puolella on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti