tiistai 21. helmikuuta 2012

Askartele bungee mount

Usein varusteiden englanninkielisiä nimiä käytetään vain, koska joidenkin mielestä se kuulostaa hienommalta. Itse yritän olla syyllistymättä tähän, mutta otsikon mukaisessa härpäkkeessä bungee mount on toki nimi paikallaan. Kuulostaisi aika hönöltä puhua kuminauharannekkeesta tms, ainakin omasta mielestäni. Bungee mounthan on yksi parhaita sukeltajan elämää helpottavia keksintöjä heti kuivapuvun ja tehokkaan valaisimen jälkeen. Siinä esim. rannetietokoneen tai -kompassin alkuperäinen ranneke korvataan näppärällä kuminauhalla, joka mahdollistaa kapineiden pukemisen vaikka kuivahanskat kädessä.

Erilaisia bungee mounteja: Vasemmalla Uwatec -bottom timer, keskellä Suunto Vytec DS ja oikealla Suunnon SK-7:lle tarkoitettu.

Bungee mounteja on saatavilla valmiina, mutta sellaisen voi tehdä itsekin, jos kiinnitettävän rannelaitteen rakenne sen mahdollistaa. Vähimmillään tarvitset vain pätkän kuminarua, jota saa sukellusliikkeiden lisäksi myös kangaskaupoista sun muista nappimyymälöistä. Kuminarun lisäksi saatat tarvita poraa, riippuu vähän minkälaiset mahdollisuudet kuminarun pujottamiseen on. On makuasia tykkääkö ohuemmasta vai paksummasta kuminarusta, itse tykkään tuosta ohuemmasta (olisikohan jotain 3 millistä). Lenkit voi tehdä joko yhdestä tai kahdesta pätkästä, ihan miten tykkää solmia.
Uwatecin bungee mountin tein poraamalla reiät (4 kpl) alkuperäiseen "ranneosaan", jonka jälkeen pujottelin ja solmin kuminarusta sopivan kaksoislenkin.

Kuminarun voi solmia yhdeksi isoksi lenkiksi, tai sitten tehdä riittävän isot solmut molempiin päihin. Jos päätyy tekemään kaksi lenkkiä, niin mahdollisen kuminarun katkeamistapauksen jälkeenkin kyseinen ranneaparaatti roikkuu mukana vielä yhdellä lenkillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti