lauantai 19. marraskuuta 2011

Tietoa pintaan! Uutta meriarkeologiaa Itämerellä

Eilen järjestetty seminaari keräsi ajankohdastaan huolimatta melko ison joukon merihistoriasta ja -arkeologiasta kiinnostuneita ihmisiä Helsingin yliopistolle. Seminaarin pitopaikkana toiminut suuri juhlasali tarjosi todellakin juhlavat puitteet tapahtumalle ja salin suuri koko piti tilan riittävän ilmavana koko seminaarin ajan.

Tapahtuma oli jaettu neljään osaan niin, että aamupäivän kaksi ensimmäistä osiota olivat suomenkielisiä ja iltapäivän esitelmät pidettiin englanniksi. Aamupäivän esitelmien aiheet käsittelivät Vrouw Mariaa, meriarkeologian tilaa nykypäivänä, Hossan järviarkeologista inventointia, Porin Kallolahdella ollutta hylkyä joka jäi satamalaajennuksen jalkoihin sekä vedenalaisen Suomenlinnan näyttelyä. Iltapäivällä vuorossa oli kaksi esitelmää Nord Stream -kaasuputkihankkeesta, Juha Flinkmanin esitelmä Badewannesta ja heidän tuotoksistaan sekä ruotsalaiset esitelmät HUMA-projektista ja 130 metrin syvyyteen uponneesta 1600-luvun aavelaivasta. Kaiken kaikkiaan tilaisuus kesti noin kello 17 asti.

Seminaarin aikana tuli moneen kertaan esiin seikka, että Nord Stream on sponsoroinut merihistorian opetusta voimakkaasti, ja netistä löytyikin tieto tuen olevan tänä vuonna 10.000 euroa. Tilaisuudessa puhuneet Nord Streamin Simon Bonnell ja Museoviraston Stefan Wessman valottivat kaasuputkihankkeen aikana merenpohjasta tehtyjä löytöjä sekä Nord Streamin lähestymistapaa vedenalaiseen kulttuuriperintöön. Lisäksi tarjolla oli Nord Streamin esitteitä ainakin meriputken rakentamisesta, ympäristön tarkkailusta Itämerellä sekä uponneiden räjähteiden raivaamisesta.

Sekä Göran Ankarlilja että Ola Oskarsson esitelmöivät kumpikin aiheista, joista muistin esitelmien aikana lukeneeni ennenkin. Vuonna 1566 riehunut myrsky upotti ainakin 15 tanskalaista laivaa Visbyn edustalla kesken Pohjoismaisen seitsenvuotisen sodan. Näiden laivojen etsinnöistä ja löydöistä kertoi Ankarlilja päättäen esityksensä kutkuttavasti kysymyksillä Marsista (siis ruotsalaisesta sotalaivasta). Oskarsson puolestaan kertoi hollantilaisesta kauppalaivasta, joka on uponnut 130 metrin syvyyteen. Tämä laiva oli löytynyt, kun ryhmä oli etsinyt neuvostoliittolaisten kylmän sodan aikana alasampumaa DC-3:sta. Tuosta lentokoneen etsinnästä on muuten ihan mielenkiintoinen artikkeli kirjassa Hylkysukeltajat Itämerellä.

Juha Flinkman valotti Badewannen syntyhistoriaa ja sen tarkoitusta ja tulevaa tuotantoa. Netistä pikaisella etsimisellä löytyi oheinen filminpätkä Youtubesta:
Tämäkin traileri antaa lupauksen odotettavissa olevasta laatudokkarista, jonka ilmestymistä voi jäädä odottelemaan mielenkiinnolla!

Esitelmät Vedenalaisesta Suomenlinnasta kertovasta näyttelystä, Hossan järviarkeologisesta inventoinnista sekä Porin Kallolahden hylystä olivat myös mielenkiintoisia, vaikka eivät aivan ydinalueella olekaan näin hylkysukeltajan kannalta.

Vrouw Marian tilaa ja tulevaisuutta käsitellyt esitelmäkokonaisuus herätti osin ristiriitaisia ajatuksiakin, mm. kohteen vaikeapääsyisyyden suhteen. Ilman muuta kyseessä oli kuitenkin hyvin kiinnostava aihe, joka aiheutti myös jonkin verran keskusteluakin. Ajatusta Vrouw Marian nostosta ja näytteille panosta ei ole kuopattu, vaan se on edelleenkin mahdollisuuksien listalla. Heitettiinpä esille ajatus eräänlaisesta akvaariosta, jossa ihmiset voisivat katsella "meren pohjassa" lepäävää hylkyä kuivalta maalta käsin! Esitelmien aikana mainostettiin myös jonkin verran Vrouw Maria veden alla -blogia, joka minullakin on tuossa seurattavien blogien listassa.

Tietoa pintaan! -seminaari oli ehdottomasti käymisen arvoinen tilaisuus! On selvää, että tällaisille olisi enemmänkin tilausta, nytkin kävijämäärää verotti varmasti tapahtuman sijoittuminen "työpäivän" aikaan. Seuraavaa vastaavanlainen tapahtuma lienee helmikuussa Venemessuilla järjestettävä hylkyseminaari, jonne tällä hetkellä on vielä sata ja yksi (101) lippua jäljellä. Ei muuta kuin äkkiä varaamaan!

maanantai 14. marraskuuta 2011

Puuttuva punainen lanka

Viime viikonloppuna oli tarkoitus lähteä sukeltamaan Suomenlahdelle, Kalbådagrundille. Kaikki näytti hyvältä vielä perjantaina, kun sääkin olisi ollut erinomainen. Harmittava takaisku tuli, kun sukelluskaveri ilmoitti työesteestä. No, viikonlopun reissu peruuntui, mutta sellaista se vaan välillä on. Nyt pitäisi käydä tyhjentelemässä tuplia jollain dyykillä, että saisi tilaa trimiksille. Tarkoitus olisi siis vielä käydä vähän ulompana merellä, jos se vain kelien puolesta on mahdollista. Kai sitä voisi vaikka käydä jollain pienemmälläkin hylkyreissulla, esim. Chrysantilla.

Näin maanantai-illan ratoksi voi muuten vaikka katsella esimakua tulevasta Hangon evakuoinnista kertovasta dokumentista "Evacuation of Hanko". Suhosen Jannen tiimeineen kuvaaman videon traileri löytyy mm. Vimeosta. Pituutta trailerilla on hiukan reilut 5 minuuttia ja ainakin minulla odotukset tulevasta ovat korkealla tuon jälkeen.

Ensi perjantaina on Hesassa meriarkeologian seminaari Uutta tietoa pintaan. Lippuja näytti olevan vielä tarjolla lähes 70 ja tapahtumahan on ilmainen. Ajankohtahan osuu harmillisesti päiväsaikaan, jolloin moni kiinnostunut on varmaankin töissä. Jos perjaintaille ei ole muutakaan puuhaa, niin ei muuta kuin kuulemaan valistuksen sanaa!

keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Jokaisessa meissä asuu pieni luolaihminen

Löysin sisäisen luolaihmiseni taannoisella Ojamon reissullani, eikä paluuta entiseen ollut. Ojamo-portaalia on tullut lueskeltua, erityisesti luokitusosiota ja sitä myöten kypsyi päätös sopivan kurssin käymisestä. Kysyin Klasulta kurssia, mutta sopivasti samaan aikaan seurakaveri ilmoittikin järjestävänsä cavernin ja intro to caven talven / kevään aikana. Harkitsin vielä pitkään ja tarkasti (eli yön yli) ennen kuin ilmoitin Janille, että mukana ollaan. Cavern on tarkoitus käydä maalis- tai huhtikuussa Kaatialassa ja intro 2 cave vedetään sitten toukokuussa Ranskassa, Lotin alueella. Nyt alkaa epätoivoinen rahan hamstraus kurssin toteuttamisen mahdollistamiseksi. Onneksi tuo maksuhomma jakaantuu pieniin palasiin, ei siis pitäisi muodostua esteeksi. Lomistakaan ei ole mitään hajua miten ne ensi vuonna ovat, kaipa ne jotenkin saadaan järjesteltyä...

Ensi lauantaina olisi tarkoitus lähteä pitkästä aikaa merelle, kun Markollakin on taas vapaapäivä. Kohteesta ei ole mitään hajua, riippuu aika paljon kelistä. Ainakin tällä hetkellä aaltoennuste näyttää lauantaille erinomaisen tyyntä keliä, mutta tilannehan saattaa toki muuttua.

Tyynestä kelistä tuli mieleeni aamuinen käynti Lappohjassa: Ajaessani Tammisaaren ohi oli meri aivan pläkä ja Karjaan puoleisessa päässä siltaa niin maa kuin merikin oli sankan usvan peitossa. Sumu hälveni kuitenkin todella nopeasti, sillä jo sillan toisessa päässä sumua ei ollut yhtään ja näkyvyys merelle oli erinomainen. Kun palasin takaisin Lappohjasta, tilanne oli ennallaan, vaikka olinkin arvellut sumun hälvenevän siihen mennessä toiseltakin rannalta. Mikä lie mahtoi aiheuttaa moisen sääilmiön?

torstai 3. marraskuuta 2011

Ojamolla

Viime lauantaina oli Dyykkiremmi Vesipäiden sukelluspäivä Ojamolla, Lohjalla. Keymasterina toimi Klaus Berghem ja osallistujia taisi olla parisenkymmentä. Syksyinen sääkin suosi auringon paistaessa, joten mikäpä kaivoslammen reunalla oli viettää pinta-aikaa hyvässä seurassa. Harmi vaan, että itse lammessa näkyväisyys oli todella huono.


Ensimmäisen sukelluksen tein Jarkon kanssa ja tavoitteena oli mennä Kiinanmuuria seuraillen Tonttuluolalle, sieltä käydä katsomassa kalterit ja sinistä putkea seuraillen vastarannalle ja sitä kautta takaisin. Ei siis muuta kuin veteen ja suunnitelmaa toteuttamaan! Laiturilta kappaleen matkaan päästyämme selvisi, että näkkärit ovat surkeat muuallakin kuin vain laiturin nokassa. Onneksi oli laini jota seurata, muutoin olisi voinut mennä ihan kuupoiluksi koko sukellus, olihan tämä kuitenkin ensimmäinen kerta Ojamolla. Narua seuraten siis päädyimme Kiinanmuurille, jota pitkin etenimme aina sinne Tonttuluolalle asti. Joku muukin oli valitettavasti jo käynyt siellä, sillä paikka oli siltattu niin, että näkyväisyys tippui 10-20 senttiin. Vähän aikaa mietin mitä teen, ohjeiden mukaan yhden lainin piti viedä alaspäin sinne kaltereille. Harmi vaan, etten ollut pannut merkille mihin kahden muun narun piti mennä... Lyhyet tunnustelut jokaista lainia pitkin eivät paljastaneet kirkkaampaa vettä, joten päädyin nousemaan seinämää ylöspäin ja pikku hiljaa takaisin samaa reittiä kuin oltiin tultukin. Paluumatkalla Kiinanmuurin päällä harmitti huono näkkäri: ainakaan itse en juurikaan nauti nähtävyyksien "katselusta" lähes nollanäkkärissä.

Pinta-aikaa vietettiin nuotion ääressä makkaraa paistaen ja jutellen. Jarkko lähti kesken reissun, jotkut isot synttärikemut odottivat. Miehellä oli niin kiire, ettei muistanut ottaa edes räpylöitä ja maskia mukaan...

Ojamon kaivoslampi

Toisen sukelluksen tein Susanin ja Vesan kanssa, tällä kertaa Vesa sai johtaa tiimiä. En tiedä missä käytiin, jonkun tunnelin suuaukolla kuitenkin. Surkea näkyväisyys muuttui kuin taikaiskusta kristallinkirkkaaksi vedeksi, kun tuli katto pään päälle. Ja voi veljet, mikä sukeltajamagneetti sinne kaivoskuiluihin on kätketty! Harmi vaan, ettei luokitukset antaneet mennä sinne kiven sisään. Ojamollahan pitää olla ns. Ojamoluokitukset, ennen kuin pääsee sukeltamaan omatoimisesti kaivostunneleihin. Pieni, lähes piilotettu luolasukelluskipinä alkoi kuitenkin hehkumaan ihan jo pelkästä käynnistä siellä tunnelin suulla. Saas nähdä milloin joutuu lähtemään Introductory Cave Diver -kurssille... Käytävän suulta ryhmämme teki vielä kierroksen "jossain", Vesa tai Susan varmaan osaisivat kertoa tarkemmin. Huono näkkäri ei juuri kannustanut tutkimaan paikkoja ja seurailinkin mukana ihan turistina, mutta niin vain päästiin ihan samaan paikkaan kuin lähtiessäkin. Tältä sukellukselta palatessa tuntemukset Ojamoa kohtaan olivat aivan eri luokkaa kuin ensimmäisen dyykin jälkeen!

Sukellusten jälkeen käytiin vielä Lohjan keskustassa olevalla SSO:lla syömässä burgerit. Olin ajatellut käyväni kotimatkalla syömässä Veli Kebabilla Lohjan asemalla, mutta päätin sitten tutustua tähän "Ojamonkävijöiden" perinnepaikkaan. Ruuan puolesta Veli Kebab olisi vienyt voiton, mutta SSO:lla seura oli parempaa. :)

Ojamo on kohde, johon kannattaa tutustua. Sukeltaminen Ojamolla tapahtuu johdetusti, omin päin sinne ei saa lähteä sooloilemaan. Lisätietoja sukellusmahdollisuuksista ja toiminnasta Ojamolla yleensäkin löytyy Ojamo-portaalista.

keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Hylkysukellus 2012 Wreck Diving

Kuluvana vuonna missasin töiden takia Hylkyseminaarin, onneksi ensi vuonna sellainen järjestetään taas. Hylkysukellus 2012 Wreck Diving -seminaari järjestetään jälleen Venemessujen yhteydessä Helsingissä, 11. helmikuuta 2012. Tähänkin tapahtumaan kannattaa rekisteröityä etukäteen, jos haluaa varmistaa paikkansa (nyt oli jäljellä 244 tikettiä). Rekisteröityminen hoituu täältä. Varsinaista ohjelmaa en ole vielä nähnyt, ennakkotiedot kertovat ohjelmasta seuraavaa:

On aika ja tarve tehdä katsaus hylkysukeltamiseen vuosi hylkyrekisterin julkistamisen jälkeen.

Mitä on tapahtunut hylkyjen kunnon suhteen? Millä hylyillä on sukellettu ja millä tavalla? Onko uusia hylkyjä löytynyt - mistä? Mitä tarttis tehdä?

Ohjelma täyttä asiaa ja uskomattomia kuvia ja videoita. Julistenäyttely, jossa huikeimmat hylkysukellusprojektit esittäytyvät.

tiistai 1. marraskuuta 2011

Uutta tietoa pintaan -seminaari

18. päivä marraskuuta järjestetään Helsingissä Uutta tietoa pintaan -seminaari. Seminaariin on vapaa pääsy, mutta tapahtumaan tulee rekisteröityä ennakkoon, koska paikkoja on vain rajoitetusti (tätä kirjoittaessa näytti olevan 20 paikkaa jäljellä). Rekisteröityminen onnistuu täältä.

Järjestäjänä toimii Helsingin yliopiston merihistorian opintokokonaisuus ja ohjelmassa on mm. ajankohtaista tietoa suomalaisen meriarkeologian tutkimuksista sekä Itämeren uusista hylkylöydöistä.

Tässä vielä tapahtuman tarkempi ohjelma:

9.00
Tutkijat Sallamaria Tikkanen, Riikka Alvik, Rami Kokko, Vrouw Maria -hanke: Vrouw Maria veden alla

9.40
Intendentti Maija Matikka, Museovirasto: Meriarkeologia tänään

10.00
Kahvitauko

10.30
Tutkija Eveliina Salo, Museovirasto: Hossan järviarkeologinen inventointi

10.50
Tutkija Riikka Tevali, Museovirasto: Hylky kuivalla maalla: Porin Kallonlahden hylky

11.10
Tutkija Minna Leino, Museovirasto: Vedenalainen Suomenlinna, inventoinnista näyttelyksi

11.30
Dr Juha Flinkman, Badewanne Oy: Wrecks on film - International interest on Baltic Sea wrecks

12.00
Lounastauko

13.00
Survey Manager, Task Force Manager Finland, Simon Bonnell, Nord Stream AG: Overview to Nord Stream's seabed studies along the Baltic Sea Pipeline route

13.40
Senior research officer Stefan Wessman, National Board of Antiquities: Nord Stream - Protecting UCH during the planning and construction of a natural gas pipeline

14.20
Keskustelua

15.00
Kahvitauko

15.30
Göran Ankarlilja, AquaArkeologen Sweden: The horrible night in 1566 and the loss of the Danish-Lübeck fleet. - Maritime archaeological investigations of an almost vanished fleet.

16.00
Ola Oskarsson, Marin Mätteknik Sweden: Ghostship, an intact 17th century Dutch merchantman found in the Baltic Sea. - Non intrusive archaelogy at 130 m waterdepth.

16.30
Keskustelua

Lisätietoa tapahtumasta löytyy Snorkkeli.netistä.