maanantai 22. syyskuuta 2014

Kansallisarkistossa

Viime kertainen sukellukseni Haveriin jätti jälkeensä halun tutustua kaivokseen entistä paremmin. Mielessä kummitteli kuva Haverin kaivoskartasta, joka olisi kasattu seinälle samaan tapaan kuin Ojamollakin. Ja koska kyseessä on ollut noinkin iso kaivos, niin varmasti siitä on tehty kartatkin. Ja jos kartat on tehty, niin ne löytyvät tietysti Arkistolaitoksesta.

Koska en edelleenkään ole oikein sinut arkistojen etsimisen kanssa, jouduin vilkaisemaan joskus kirjoittamaani artikkelia Ojamon kaivoskartoista saadakseni pikaisesti palautettua mieleen kuinka homma toimi. Astia-palvelusta löytyi Haverista kaksi kaivoskarttaa "Karta över Haveri gruva belägen inom Viljakkala socken..." ja "Karta över Haveri gruva, Oy Vuoksenniska Ab."

Tilatakseni aineistoa minun piti rekisteröityä palveluun ja tunnistautuminen sitä varten hoidettiin pankkitunnuksilla. Sen jälkeen piti rekisteröitymislomakkeeseen täyttää vähän lisätietoja (osoitetta, puhelinnumeroa yms.) ja valita salasana. Salasanan tulee sisältää vähintään 8 merkkiä, se ei saa löytyä sanakirjasta ja siinä tulee sekä isoja ja pieniä kirjaimia. Numeroitakin saatettiin vaatia, en nyt muista varmaksi. Joka tapauksessa valitsemani salasanani täytti ehdot helposti, mutta itsepäisesti Astian ketkale ilmoitti salasanani olevan liian yksinkertaisen. Lopulta, yritettyäni useita eri salasanoja,  taivuin tappiooni ja lähestyin Arkistolaitosta palautelomakkeella ilmoittaen ongelmasta,  toimimattomista linkeistä ja tiedustellen onnistuuko aineiston tilaus kyseisellä lomakkeella. Seuraavana päivänä sain vastauksen viestiini, ja homma oli sitä myöten kunnossa.

Kansallisarkistossa kysyin neuvonnasta toimintaohjeita ja lähdin kohti tutkijasalia. Siellä olevassa asiakirjalaatikossa odotti yksi iso paperiin kääritty nippu karttoja sekä yksi ISO mustiin nahkakansiin järjestelty karttakokoelma.Siirryin saaliini kanssa vapaaseen pöytään ja aloin ensin katselemaan kirjaa. Kartat olivat 40-luvulta, käsin tehtyjä, mutta eivät sellaisia mitä etsin. Paperiin kääritty nippu paljastui läpinäkyviksi kartoiksi 60-luvulta ja sieltähän löytyikin jo paljon mielenkiintoisempia läystäkkeitä! Valkkasin mieleiseni ja menin tiedustelemaan kopiointimahdollisuuksia. Toimistossa sain kuulla, että kopiot otetaan yleensä vasta klo 15 jälkeen, mutta vähän aikaa juteltuani toimiston rouva sanoi tekevänsä poikkeuksen ja sain kopiot saman tien mukaani. Näin jälkiviisaana minun olisi kannattanut ottaa skannaukset muistitikulle ja teetättää kuvat jossain liikkeessä, josta olisin saanut ne originaalien kokoisina. Nyt kartat on skaalattu A3-kokoon, jolloin mittakaava ei tietenkään enää pidä paikkaansa.

Oikopolkuna kaivoskarttojen etsimiseen:
Kaikki kaivoskartat löytää Astia-verkkopalvelusta klikkaamalla ensin "aineiston haku ja tilaaminen" ja avautuvalta hakusivulta hakunappulan vierestä löytyvää "Lisää hakuvaihtoehtoja". "Aineiston sarja"-hakukenttään kirjoitetaan "kaivoskartat" ja haluttaessa voi kohtaan "Arkistonmuodostaja johon haku kohdistuu" laittaa "Kauppa- ja teollisuusministeriö". Liukusäätimestä voi rajata vuosia johon haku kohdistuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti