keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Taktista- ja varavaloa

Purkaessani edelliseen juttuuni wingiä laitoin siinä ohessa sukekamppeita kuivumaan Jyrägölle suuntautuneen dyykin jäljiltä. Olosuhteet olivat tuolla reissulla pinnan päällä haasteellisia varusteiden jäätyessä dyykin jälkeen niin pahoin, että päätettiin lopulta skipata toinen dyykki kokonaan. Joka tapauksessa, kotona huomasin Heserin varavalon linssin sisäpinnalle tiivistyneen kosteutta, jonka kuivattelua varten purin lampun osiksi. Ja niinhän siinäkin kävi, että saman tien palasiksi menivät myös DTD:n varavalo ja sattumalta työpöydällä ollut Surefiren C2 Centurion, josta ei kyllä taida olla varavaloksi vaikka hyvä tuikutin onkin.

Muutama kuvakin tuli taas napattua, joista selviää edellä kerrottujen valoneuvojen sisuskalut sekä ulkoinen olemus.

Tämän kertaisen tarkastelun kohteet: kolmella ja puolella sadalla eurolla taskulamppuja.

Ensimmäisenä joukon selvästi eniten superlatiiveja omaava valaisin eli Heser. Se on näistä kolmesta suurin, teknisesti monimutkaisin ja kallein. Tiivistys on hoidettu kahdella o-renkaalla ja valon sytyttäminen tai sammuttaminen hoituu valopäätä kiertämällä. Heserin paras etu kilpailijaansa DTD:hen nähden on sen käyttämien C-paristojen (LR14) yleismaailmallisuus. Varaparistojen hankinta onnistunee vähän heikomminkin varustellusta myymälästä. Valaisimessa paristot on sijoitettu metalliputkeen, joka toimii niin sähköisenä johtimena polttimolle kuin myös siirtää polttimolta tulevaa lämpöä paristoille. En tiedä kuinka merkittävää roolia tuo lämmönsiirto on käytännössä, mutta ainakin ajatuksena ihan toimiva. Polttimo on messinkirunkoinen mötikkä, joka on itsessään vesitiivis. Mahdollisessa flodaamistilanteessakin lampusta pitäisi siis lähteä valoa niin kauan kuin paristoissa vain puhtia riittää.

 Heser selected led 4W.

Heser purettuna pääosiinsa.

DTD:n näkemys varavalosta on huomattavasti sirompi kuin Heserillä. Kompakti koko on saatu aikaan valitsemalla virtalähteeksi kolmen voltin CR123 -litiumparistot. Eivät siis ole ihan niin yleisiä kuin Heserin käyttämät C-paristot, mutta kyllä noitakin ihan marketeista jo löytää. Tässäkin tiivistys on toteutettu kahdella o-renkaalla ja ledvalopäätä kiertämällä tuikku saadaan syttymään tai sammumaan. Paristot sijoitetaan konstailemattomasti valaisimen rungon sisään jonka jälkeen valopää kierretään kiinni. Helppoa ja yksinkertaista!

 DTD:n varavalo.

 DTD:n valaisin purettuna.

Surefire C2 Centurion edustaa taktisia valoja ja otin sen mukaan ihan muuten vaan. Runko on avoin molemmista päistä, o-renkaita on yksi / pää ja katkaisin löytyy takakappaleesta. Jonkinlainen vesitiiveys tälläkin rakenteella saavutetaan, mutta sukellusvaloksi tästä ei ole. Tässäkin voimanlähteenä toimivat CR123-paristot ja xenon-polttimo on istutettu alumiinista koneistettuun heijastimeen. Polttimon tultua elinkaaressa päähän vaihdetaan koko heijastinosa. Kiertämällä takakappaletta kiinnipäin saadaan ensin käyttöön tila, jossa valaisin toimii vain silloin kun painonappia pidetään pohjassa. Kierrettäessä vielä lisää valo jää palamaan ilman napin painamistakin. Tätä mallia ei enää valmisteta, aika on jo ajanut tämän ohi. Kuitenkin kyseessä on erinomainen malli, varsinkin jos arvostaa valaisimen ergonomiaa yhdessä pistoolin kanssa.

Taktinen valaisin Surefire C2 Centurion.

 Surefire purettuna.

1 kommentti:

  1. Pitäisi meidänkin hommata jokin hyvä taskulamppu. Yksi meillä on, mutta alkaliparistot puuttuvat vielä. Meilläkin kun tulee paljon käyttöä juurikin korjaushommissa ja muissa.
    https://akkula.fi/tuote-osasto/paristot/alkali/

    VastaaPoista