keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Täyttöpaikka-asiaa

Aktiiviselle sukeltajalle toimiva kaasuhuolto on yksi harrastuksen kulmakivistä. Palkkatyössä olevana OC-sukeltajana (OC = open circuit) kaupalliset täytöt ovat kauhistus, joihin turvaudun vasta kun muut vaihtoehdot on käytetty. Kaupalliset täytöt ovat erinomainen ratkaisu jos haluaa helpon vaihtoehdon ja on valmis maksamaan sinänsä yksinkertaisesta hommasta, mutta ainakin oma talous pistää hanttiin tuossa maksukohdassa. Aqua Worldin hinnastosta katselin, että nitrox-täytöt maksavat heillä 1,2 euroa / tilavuuslitra. Tyhillä tupla-12:lla ean32-täytön hinnaksi tulisi siis 28,8 euroa! Täyttäessäni itse tyhjät säiliöt (2x12/232) ean32:lla käyttäen seuran kompressoria hinnaksi tulisi hiukan vajaat 4,5 euroa. Selvyyden vuoksi korostan vielä, etten valinnut Aqua Worldia esimerkiksi suinkaan mustamaalatakseni yritystä, vaan koska heillä on hienot ja selkeät sivut kunnon hinnastoineen. Tämän lisäksi olen kuullut monen sukeltajakaverini kehuvan Aquaa, joten nimikin on jäänyt mieleen... :)

Omalla kohdallani siis omatoimisuus on kunniassa, joten arvostan kunnollista täyttöpaikkaa. Syyskuussa Riihimäen urheilusukeltajien täyttöpaikka teki minuun sen verran hyvän vaikutuksen, että liityin seuraan lähes samoin tein. Seuraavassa muutama kuva paikasta selityksineen.

Gasblendereiden työpiste.

Blendauskopperossa on oma tietokone, jolla pyörii kotimainen, käytössä erinomaiseksi osoittautunut Wannabe Gas Blendin Software. Tuolla ohjelmalla on helppo laskea tarvittavat kaasumäärät niin osapainetäytöille kuin käytettäessä jatkuvaa virtausta tai näiden yhdistelmiä. Kuvassa näkyy alahyllyllä myös boosteri, jolla voidaan siirtää varastosäiliöstä kaasua säiliöön, jossa pullopaine on korkeampi kuin varastosäiliössä. Boosteri saa käyttövoimansa ihan tavallisesta paineilmasta.

Varsinainen täyttöpaikka.

Täyttöpaikka on yleisilmeeltään siisti, kaikelle on oma paikkansa. Loisteputkivaloilla on saatu aikaan tasainen ja riittävän hyvä valaistus, joten hämärässä nyhjäämiselle ei ole tarvetta. Henkilöt, joilla on oikeus käyttää seuran kompressoria, mutta jotka eivät saa tehdä seoskaasutäyttöjä, voivat tehdä paineilmatäyttöjä omatoimisesti. Halutessaan nitroksia tai trimiksiä kaasun sekoituksesta huolehtii joku seoskaasuryhmän jäsenistä. Käytännössä tx:ää käyttävät taitavat olla järjestään luokitettuja myös gasblendereiksi.

 Kaasun analysointi imupuolelta. Ylälaidassa näkyvä musta putki menee maauimalan vesiliukumäelle eikä liity seoskaasuihin mitenkään...


Seoskaasutäyttöjen kannalta kuvassa näkyvä viritys on erittäin käyttökelpoinen ratkaisu. Kuvassa ylhäällä vasemmalla oleva putki menee ulos, eli sieltä tulee säiliöihin menevä ilma. Helium lisätään imuilmaan ensimmäiseen t-kappaleeseen (ylempänä oleva) liitetyn letkun kautta. Normaalistihan ilman happipitoisuus on noin 21 %, mutta kun siihen sekoitetaan heliumia, happiprosentti laskee. Oikealla näkyvä keltainen mittari kertookin happiprosentin heliumin lisäämisen jälkeen. 180 asteen mutkan jälkeen olevasta t-kappaleesta lisätään happea ja vasemmalla oleva toinen happianalysaattori kertoo happiprosentin hapen lisäämisen jälkeen. On tärkeää, että rakennettu putkisto on riittävän pitkä kaasujen kunnollisen sekoittumisen varmistamiseksi. Sekoittumista voidaan tehostaa mm. tekemällä putkeen mutkia, jolloin kaasun kulkuun tulee "ylimääräisiä" pyörteitä.

Kuvassa meneillään olevassa täyttötilanteessa happiprosentti on laskettu heliumilla seitsemään (ylempi mittari) ja nostettu sen jälkeen kahteen kymmeneen lisäämällä happea riittävä määrä. Lopputuloksena kannuissa oli täytön jälkeen 21/35 trimiksiä.

3 kommenttia:

  1. Hyvän näköinen täyttöpiste teillä! Sellanen kysymys et: mistähän tuon mainitsemasi ohjelman saisi hankittua? Meillä pyörii tällä hetkellä koneessa DSAT:n ohjelma, mutta se ei anna top off kaasuksi muuta kuin ilman. Se on rasittavaa, sillä me topataan usein pullot jollain muulla kaasulla kuin ilmalla, jottei vippipullosta tarttee käyttää niin paljon kaasua. iPhonella mulla on loistava ohjelma, joka antaa valita itse top off kaasun, mut täyttöpaikan tietokoneelle olis hyvä saada myös sellanen, et muutkin vois sitä käyttää.

    VastaaPoista
  2. Yksi pätevä kaasusofta on myös Gas Management Program (GMP). Nykyään GUE:n ylläpitämä, taitaa maksaaa jonkun 15$. Vanhemmat versiot on freeware ja ihan yhtä toimivia. Varmaan jostain netistä löytää vieläkin vanhan version, jos ei löydä niin mulla on ainakin tallessa.

    Wannabe on kyllä myös hyvä ;)

    VastaaPoista
  3. Ja lisäyksenä vielä yks softa, joka tuli vastaan: HLP Gas Blender. Toimii hyvin, ja sisältää kaipaamani ominaisuudet. Ohjelmisto löytyy googlettamalla, ja on vieläpä kaiken lisäksi ilmainen. :)

    VastaaPoista