lauantai 10. marraskuuta 2012

Ojamon kaivoskartat

Arkistolaitoksen sivuihin olen tutustunut muutamaan otteeseen aiemminkin silmäillessäni digitoituja aineistoja, mutta ainakin minusta arkistojen uumenista kaivettavan aineiston hakeminen on tehty turhan monimutkaiseksi. Saattaahan se johtua siitäkin, etten ole vain tottunut käyttämään arkistointijärjestelmää. Tällä kertaa olin kuitenkin varsin tyytyväinen löydöksiini, eli digitoituihin Ojamon kaivoskarttoihin.

Ymmärtääkseni samoista lehdyköistä on taiteiltu Ojamollakin olevat opasnarukartat, joten sinällään mitään mullistavaa ei ole luvassa. Noista Astia-verkkopalvelusta löytyvistä kartoista voi kuitenkin silmäillä kaivoskarttoja rauhassa omalta tietsikalta ja mikäänhän ei estä nikkaroimasta noista vaikka monikerroksista versiota, jossa tasot olisivat sijoitettuina toisiinsa nähden oikeisiin paikkoihin. Pitemmittä löpinöittä, kartat löytyvät täältä. Mikäli käy niin huonosti, että linkki ei enää toimikaan, niin karttoja voi etsiä Arkistolaitoksen Astia-verkkopalvelusta klikkaamalla kohtaa "Aineiston haku ja tilaaminen" ja kirjoittamalla aukeavaan hakukenttään vaikkapa "Ojamo kaivoskartat". Tuloksista kun vielä etsii sellaisen laatikon, jossa alalaidassa on teksti "Näytä digitoidut asiakirjat", niin alkaa olla jo aika lähellä onnistumista.

Kaivoskartassa on 60 sivua sisältäen niin vertikaaliset kuin horisontaaliset kuvat alueesta. Esim. 28-taso on jaettu kahdelle lehdelle (sivut 6 ja 23) ja seuraava taso löytyy niin ikään kahdelle sivulle jaettuna (loogisesti sivut 7 ja 24). Pikaisella vilkaisulla horisontaaliset kartat löytyvät kartaston alkusivuilta ja syvyyssuuntaa havainnollistavat vertikaalikuvat alkavat sivulta 33.

1 kommentti: