torstai 27. syyskuuta 2012

Lämmin ajatus talven edellä

Syyskuussa vietettiin meidän perheessä kesälomaa ja pääteemana oli Turkin matka. Viikko vierähti Finnmatkojen lapsiperheille suosittelemassa Pascha Bayssä nopeasti, päivät kuluivat pääasiassa rantavedessä ja uima-altaalla. Oli siellä rannassa jonkinlainen telttakatoskin jossa mainostettiin erilaisia vesiurheilulajeja, mm. sukellusta, mutta en tuntenut minkäänlaista poltetta päästä sukeltamaan. Lomasukeltajiksi minua ei siis juuri kannata luonnehtia... Mutta sen verran täytyy vielä palata tuohon hotelliin, että jos olet suunnittelemassa lasten kanssa lähtöä Turkin aurinkorannoille, niin Pascha Bay on todella hyvä valinta!

Loppulomallakaan ei tullut sukellettua yhtään, mutta nyt kun loma on lusittu niin pinnan allekin pitäisi taas päästä. Lisäpoltetta (toivottavasti ei sanan varsinaisessa merkityksessä) asiaan tuo uusimman varustekokonaisuuden testaus, joka onkin aiheena tämänkertaisessa kirjoituksessa. Kyseessä on lämpöliivi ja sen vaatiman sähköläpiviennin asennus pukuun.

Lämpöliivin valmistaja on Kubi UK ja läpivienti on toteutettu Scubamafian valmistamalla palikalla. Läpiviennissä on käytetty E/O-cord -liittimellä varustettua kaapelia, joten liittäminen ja irrottaminen onnistuvat tarvittaessa vaikka pinnan allakin. Puvun sisäpuolella liittimet ovat samanlaiset kuin akussakin olevat.

Läpiviennin sijoitin kuivapuvun oikeaan lahkeeseen hiukan taskun alalpuolelle. Yritin mallata paikan niin, että pukua pinnalla käytettäessä läpivienti jäisi hiukan jalan sivuun eikä olisi näin alttiina mekaanisille rasituksille. Esimerkkeinä könyäminen vedestä rantakivikossa (mitä en kyllä juurikaan harrasta), Truffen sisäänkäynnissä mönkiminen tai kumiveneeseen nousu vedestä. Läpiviennin ulkopuolelle jäävä kaapeli on pujotettu reisitaskun pohjassa olevasta purjerankaalla vahvistetusta reiästä, jolloin kaapelin voi pitää taskussa kun se ei ole kytkettynä akkuun. Läpivientikappaleen asennus on yhtä simppeli kuin p-valvenkin, eli pukuun tehdään reikä, läpivientikappaleen laippaan levitetään ohut kerros liimaa ja kierreosa työnnetään reiästä. Tämän jälkeen puvun sisäpuolelta kierretään mutteri kiinni, jolloin puku jää mutterin ja läpiviennin runko-osan väliin. Mutterin ansiosta liimaus ei vaadi mitään erillistä puristusta tai painoa onnistuakseen.

Lämpöliiviin asensin siis liittimen, joka sopii suoraan akkuun. Näin voin käyttää liiviä myös vaikkapa pelkän aluspuvunkin kanssa kytkemällä lampun akun suoraan liiviin. Ominaisuus, joka tulee varmasti tarpeeseen kylmään vuodenaikaan. Liittimien asennuskaan ei kovin kummoisia taitoja vaadi, periaatteessa johdon päät voisi kiinnittää ihan puristamallakin. Itse varmistin liitokset juottamalla, niin ei tarvitse ainakaan niiden takia kärvistellä kylmässä.

Ensi viikolla olisi tarkoitus viedä lampun valopää kannen vaihtoon, jolloin akkukotelossa on kaksi lähtöä katkaisijoineen: kiinteä kytkentä valolle ja E/O-cord lämpöliiville tai vaikkapa kuvausvalolle. Rahatilanteen mahdollistaessa täytyy vielä päivittää akkukin isompaan, ettei paloaika lopu kesken. Nykyisellä paloaika on reilut 4 tuntia pelkän valon kanssa ja noin puolet siitä jos valon rinnalla käytetään koko ajan lämpöliiviä.

Kuvat lämpöliiviprojektista pyrin laittamaan lähipäivinä omana artikkelina, kunhan pääsen kotiin purkamaan kuvat kotikoneelle ja katsomaan mitä kehtaa julkaista. Samoin testituloksista lupaan kertoa, kunhan olen päässyt testaamaan lämpöliiviä todellisissa oloissa.

3 kommenttia:

  1. Lämpöliivi on kyllä aika suuri mukavuustekijä näissä pohjolan oloissa. En ole aiemmin törmännytkään ostamaasi lämpöliiviin, joten mielenkiinnolla jään odottamaan käyttökokemuksia. Mulla on itellä Lola lämppäri ja oon ollu siihen tyytyväinen.

    Onko tuo sun lämpöiivi yksi tehoinen, vai toimiiko se samalla periaatteella kuin esimerkiksi Sukellusluolan myymä, eli kompensoi ite tehoaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sori kun kesti, mutta kerkesi jo unohtua tämä kommentti...

      Tuo on ihan perinteinen, yksitehoinen liivi. Oletko vaihtanut Lolaan liittimiä vai menetkö originaaleilla? On kuulema aika kökkö liitin siinä.

      Poista
  2. Eipä mitään :)

    Mulla on Lolassa ihan originaalit liittimet. Ainakin vielä ovat pelanneet ihan hyvin. Rupesin haaveilemaan myös lämpöhanskoista, kun sellaisia näyttää olevan tulossa myyntiin. Saa nähdä jos sen myötä joutuu liitinpuoltakin päivittelemään.

    VastaaPoista