torstai 29. syyskuuta 2011

Kopsuon lahti

Eilen kävin tekemässä iltadyykin Vesivehmaan lähistöllä olevalle Kopsuolle. Ennakkotietojen mukaan kohteena oli kallioseinämä, joka ulottui aika tarkasti 40 metrin syvyyteen asti käytännössä pystysuorana. Veteen pääsi tyylikkäästi mökkilaiturilta, kunhan oli ensin kavunnut jyrkän mäen alas. Laiturilta tuli uintimatkaa parisensataa metriä kallion juurelle, josta lähdimme sukeltamaan kohteen hyvin tuntevan kaverin opastamana. Pienten paineentasausvaikeuksien jälkeen pääsimme aloittamaan varsinaisen sukelluksen kallion kuvetta pitkin.

Vesi oli ruskean keltaista, mutta niinhän se on Päijänteellä yleensäkin. Mittareiden lukemiseen piti käyttää valoa käytännössä heti pinnan alle päästyä, niin tehokkaasti tuo vesi söi valon. Parin hukkaaminen olisi ollut todella helppoa, valotkaan eivät näkyneet muutamia metrejä kauempaa, silloinkin niillä piti osoittaa lähes toista kohti. Sakkaa ei kuitenkaan hirveästi ollut, välillä oli jopa suhteellisen kirkkaitakin kohtia, että ei se nyt aivan onneton näkkäri ollut... Kallioseinämä olisi ollut varmasti hieno, jos sen olisi vaan nähnyt paremmin. Nyt kun siitä näki vain pienen rippusen kerrallaan, hävisi jylhyyden vaikutelma samalla. Onneksi sukelluksen aikana näkyi ahvenia (pari isompaakin), hauki, made ja paljon rapuja. Neljässä kympissä oli  (todennäköisesti) jonkun sukeltajan vanha suosikkilelu näytillä, tiedä sitten oliko vanha viety pohjalle kun oli tullut uusi hankittua...

Ilman paluumatkan runsasta rapuasutusta olisi sukelluksesta jäänyt paljon huonompi vaikutelma, onneksi ravut jaksoivat ilahduttaa läsnäolollaan. Näkkärit olivat kuulema kohteelle poikkeuksellisen kehnot ja sain jo kutsun tulla käymään joskus uudemman kerran, jos sattuisi näkyvyys olemaan silloin parempi. Olisihan tuo ihan kiva paikka nähdä enemmänkin. Millainen lie sitten talvella, ehkä sen voisi selvittää tulevalla jääsukelluskaudella.

1 kommentti:

  1. Thank you for sharing the post!! It was an amazing one!!
    https://www.primescuba.com/essential-equipment/scuba-packages.html

    VastaaPoista