tiistai 18. helmikuuta 2014

Pitkästä aikaa

Olin eilen, otsikon mukaisesti, pitkästä aikaa sukeltamassa. Tälläkin kertaa mentiin avovedessä, sillä sukelluspaikkana oli vanha tuttu Jyrängön virta Heinolassa. Keli oli kaikkea muuta kuin helmikuinen: tihkusadetta ja pari, kolme astetta plussaa, mutta minulle se sopi hyvin.

JJ oli jo valmiiksi kasattu, joten kannoin sen vain laiturille, nostin bailoutin autosta ja aloin sonnustautumaan kuivapukuun. Vaatteet oli hyvä vaihtaa alkutalvesta hankkimassani Transitissa, kun ei tarvinnut värjötellä kylmässä tihkussa. Ruuvailin vielä bailout-alentajan paikoilleen ja avasin venttiilin tarkastaakseni, että pullo on täynnä, kun alentajasta kuului pettävän o-renkaan "poks" (isojen Pepsi Max -pullojen korkeista muuten lähtee toisinaan aivan samanlainen, selkäpiitä karmiva ääni avattaessa) ja sen perään ulos karkaavan kaasun sihinää. Tarkastin parit helpoimmat o-renkaat ja sen jälkeen lakki kourassa pyysin Jukalta stagea lainaksi. Onneksi oli lainata, sillä muuten olisi jäänyt sukellus siihen, kun vara-alentajia ei ollut.

Vesi oli aika korkealla ja virtaus Kumpelin rannassa oli aika voimakas. Alkumatkasta, kun vettä on vain noin pari metriä, oli meno suorastaan epämiellyttävää, kun mentiin keskemmälle uomaa. Onneksi syvemmällä virtaus rauhouttui aika paljon. Rapuja en juurikaan sukelluksen aikana huomannut, muutaman aika ison mateen kylläkin. Välillä jopa tunnistin missä mennään, mutta enimmän osan sukelluksesta olin kyllä ihan turistin roolissa. Pois noustiin ihan siinä missä oli tarkoituskin, kyllä se on helppoa kun on hyvä suunnistaja keulilla!

Vesi oli raikasta, minulla Suunto näytti nollaa, Predator yhtä astetta ja Jukan Suunto -1. Noista voi sitten valita sen mitä haluaa uskoa, suuruusluokka on kuitenkin selvillä. Vaikka vesi olikin nollan tuntumassa, ei koko kolmen vartin sukelluksen aikana tullut vilu, saati sitten että olisi tarvinnut lämpöliiviä käyttää.

Dyykin jälkeen käytiin vielä katsomassa jääveistoksia siinä Casinon ja sillan väliin jäävässä puistossa. Perjantaina olivat niitä veistelleet kasaan ja vaikka lämmin keli olikin tehnyt tuhojaan, olivat taideteokset vieläkin hienoja.

Nyt pitäisi vaan keretä huoltamaan kasa alentajia, niin voisi jatkaa omalla kohdalla hyvin alkanutta sukellusvuotta uusilla reissuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti