tiistai 8. syyskuuta 2015

Esittelyssä Northern Light Scuban sukellusskootteri

Kohteena oleva sukellusmopo edustaa kotimaista näkemystä sukellusskoottereista ja esittelyssä oleva malli on pitkän tuotekehittelyn toimiva protoversio. Pidemmittä alustuksitta itse asiaan.

Tuorein hankintani, NLS:n sukellusskootteri.
Pituutta mopolla on 87 cm, runkoputken halkaisija on vajaat 21 cm ja potkuritunnelin halkaisija leveimmästä kohtaa on noin 36 cm (kahvan kohdalta noin 45 cm). Painoa alumiinirunkoisella kulkupelillä on ajokunnossa himpun vajaat 26 kg (tuotantomallista tullee jokusia kiloja kevyempi). Moottoriksi valittu voimanpesä on tuttu tapaus niin Cudasta kuin Magnuksestakin, akkuna toimii luonnollisesti NLS:n omaa tuotantoa oleva 50 voltin ja 1280 wattitunnin paketti. Esittelyssä oleva skootteri on koeponnistettu 16 baariin.


Ohjauselektroniikka on piilotettu mustaan koteloon, josta löytyy liittimet ohjelmapäivityksiä varten. Kytkettäessä skootterin akku moottoriin, kuuluu mopon "aivoista" hetken aikaa elektronista piippailua, sen jälkeen ohjauselektroniikka ei muistuttele olemassaolostaan.

Tehonsäätö tapahtuu kierrettävällä kaasukahvalla, yksi vääntö vaihtaa isommalle ja kaksi vääntöä pienemmälle, eli päinvastoin kuin esim. Cudassa. Vaihteisto on räätälöitävissä toiveiden mukaan niin vaihteiden lukumäärän kuin tehoportaiden suhteenkin. Tällä hetkellä vaihteita on 5 ja jokainen pykälä edustaa 20 % maksimitehosta (siis 1-vaihde on 20 % maksimista ja 5-vaihde 100 %). Vaihteiston lisäksi löytyy myös säädettävä potkuri, joten nopeusasettelun suhteen valinnan varaa riittää enemmän kuin hyvin.

Lähikuva kaasukahvasta. Vasemmalla näkyvä kirkas ruuvi on varmistin ja "kaasukahva" on tuo uritettu osa.

Esiteltävässä mallissa on noin 10 senttiä pidempi runkoputki mitä varsinaisissa myyntiin tulevissa malleissa ja "hukkaputken" johdosta lisääntynyt noste on kompensoitu noin neljällä kilolla lyijyä. Samoin E/O-liittimellä toteutettu sähköjen ulosotto ajovalolle on toteutettu pyynnöstäni eikä sitä löydy vakiomallista. Läpivienti sijaitsee peräkartiossa ja ulostuleva jännite on 12 V, muuntajana toimii Mascotin Type 8862, joka lienee aika perusvalinta tämmöisissä sovelluksissa.

Mopon sisukalut ylhäältä alaspäin: akku, muuntaja, virtaliittimet, ohjauselektroniikka ja moottori. Etualalla näkyvä "antenni" on E/O-liittimet suojatulppa.

Akulta tulee 3 johtoa joiden erivärisiin (musta, punainen ja valkea) liittimiin kytketään joko mopon moottori (punainen ja musta) tai akkulaturi (punainen ja valkea). Laturi on tukevan oloinen, alumiinikuorinen ja tuulettimella varustettu malli, jonka maksimilatausvirta on 6 amppeeria. Laturista löytyy oma sulake ja virtakytkin.

6 A:n laturi.
NLS:n kaiffareilla on jatkokehitysideoita jo valmiina, joiden jalostaminen alkaa kun tuotantoversiot ovat saatavilla. Yksi mielenkiintoinen ajatus oli erilaisten tehoprofiileiden käyttö, joitavoitaisiin valita sukelluksen aikana. Tällöin esim. hinaustilanteessa voitaisiin valita profiili, joka tarjoaisi parhaan nopeuden ja akunkeston suhteen.

Kaiken kaikkiaan NLS:n sukellusskootteri vaikuttaa hyvin mietityltä ja toteutetulta tuotteelta. Lisätietoja myyntiin tulevista mopoista, aikatauluista yms. voi kysellä Cemo Timucinilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti