tiistai 6. maaliskuuta 2012

Kaatialan reissu

Sää suosi myös sukeltajia niin lauantaina Kaatialassa kuin sunnuntaina Porkkalassakin. Koska juttua tuntuu riittävän, niin tällä kertaa keskityn Kaatialan reissuun ja seuraava osa käsitelköön Vesipäiden avantosukellusta Porkkalassa.

Kaatialaan lähdimme ajelemaan Hämeenlinnasta kaverin sukellustivoliautolla noin seitsemän aikoihin ja olimmekin kuopan vieressä parkissa ensimmäisenä. Sarvikkaan mökkien suunnalla oli kai ollut huonoa ilmaa tai jotain, kun sukeltajilla kesti kotvasen raahautua mökeiltä varsinaisille pelipaikoille...


Ensimmäisen dyykin aikanavesi oli kohtuullisen kirkasta, pinnalta saattoi erottaa sukelluskellon katon reilut parikymppiä syvemmällä. Itse sukellus meni hienosti, korvatkin pelasivat ihan ok. Aikamme pohjan tuntumassa koluttuamme koitti hetki, jolloin ryhmä hämmästeli kellolla, että mitäs nyt tehdään. Pohja-aikaa olisi ollut vielä jäljellä, mutta suunnitellut kierrokset oli jo kierrelty, joten ykkönen otti tilanteen hyppysiinsä ja aloitimme nousun. Kuuden metrin dekoissa sukelluksen lyhentyminen ei enää haitannut ollenkaan, sillä kylmä tuntui jo erityisesti jaloissa. Kateellisena mietin milloin Veli oli mahtanut laittaa lämpäliivin päälle... On muuten melko varmasti seuraava ostos minulla tuollainen lämpöliivi! Vitkuttelin vielä varustetasanteen alla sen verran, että sain sukellusaikaa mittariin pyöreät 60 minuuttia.

Pinnalla aurinko porotti kuin viimeistä päivää ja jengiä oli Kaatialan parkkipaikka pullollaan. Autoja oli paljon ja vaikka kukaan ei ollutkaan tehnyt keskisormen arvoisia vinoparkkeerauksia, kumijalkoja riitti tulouralle asti. Tästä johtuen suunnitelmissa ollut ruokatauko muuttui pelkäksi tauoksi, kun eihän sieltä pussin perältä minnekään päässyt. Reilun parin tunnin jälkeen lähdettiin uudestaan veteen, tällä kertaa Markolla oli jonkinlainen reittisuunnitelma mielessään.


Toisella sukelluksella näkyväisyys oli huonontunut selvästi, ihmekös tuo kun porukaa oli niin paljon. Kuitenkin vesi oli edelleen kirkasta ja sukelluskellollakin olisi pärjännyt vielä niukin naukin ilman lamppua. Tai no, kyllä sitä harrastuksen ensimmäisenä vuotena pärjäsi paljon pimeämmässäkin ilman mitään valaisinta... On vaan tuo kriittisyys kasvanut siitä. Tälläkään sukelluksella ei ollut mitään mainittavampia kohokohtia, saati sitten hiuksia nostattavia vaaratilanteita, vaan sukellus eteni suunnitelman mukaisesti. Tosin tälläkin kertaa jäi pohja-aikaa jäljelle ja aloitimme nousun kohti pintaa. Vaikka sukeltajia päivän aikana olikin kuopalla paljon, ei avanto ollut vielä laajentunut merkittävästi kuplien pohjalta nostattaman lämpimämmän veden vaikutuksesta. Eli avannolla joutui hiukan odottelemaan vuoroaan, mutta eihän siinä mitään.

Parkkipaikalla pahin autosuma alkoi jo helpottamaan ja ensimmäiset pääsivät jo lähtemään poiskin, tosin erinäisten autonsiirto-operaatioiden jälkeen. Välillä osan porukasta piti hakea rip-rap-vauhtia dekokannuja avannon laidalta, kun rappusten yläpäästä huudeltin jään haurastuneen jo niin paljon että kohta lähtee pullot uimaan omia aikojaan... Teimme hiukan kuljetusjärjestelyjä ja pakkailimme samalla varusteita autoon. Kyllä tuollainen kevyt kuorma-auto on mainio, jos pitää neljänkin sukeltajan kamppeita roudata. Selkäkannuja taisi olla kaikkiaan kahdeksat tuplat ja stageja oli kyydissä muistaakseni seitsemät. Siihen päälle puvut ja muut rensselit niin onhan siinä jo varusteita.

Kotimatka meni miellyttävän lämpimässä autossa mukavasti, tiekin oli kuiva ja liikenne rauhallista. Tallilla täyttelin vielä pullot seuraavan päivän sukellusta varten ja sitten kohti kotia. Kotona olisin ollut valmis nukkumaan hyvinkin nopeasti, mutta vielä sain piiskattua itsestäni sen verran energiaa että jaksoin tuoda sukellusroippeet talliin sulamaan ja kuivumaan.

Yhteenvetona lauantai oli erinomaisen mahtava sukelluspäivä, jonka kruunasivat hyvä seura, loistava keli ja hyvät näkkärit. Onneksi seuraavaa kertaa Kaatialassa ei tarvitse odotella kauaa, sillä seuraavan kerran olen menossa sinne jo ensi viikonloppuna.

1 kommentti:

  1. Törmäämme siellä siis jälleen. Puhuttiin, et tehtäis koko viikonlopun reissu sinne nyt tulevana viikonloppuna. Toivotaan ettei ihan samanlainen ryysis olisi, kuin mitä viime viikonloppuna :)

    VastaaPoista