maanantai 21. maaliskuuta 2011

Kohde-esittely: Ruutana

Ruutana sijaitsee Orivedellä, Ruutananvuoren kupeessa (N61° 48.021' E24° 38.369' - WGS84). Kyseessä on pienehkö lampi, jossa on suomalaisittain erinomainen näkyvyys, parhaimmillaan se lienee 15 metrin luokkaa. Pääasiassa mutapohjaisen lammen maksimisyvyys on noin 14 metriä, ja parhaat nähtävyydet löytyvätkin rantojen tuntumasta. Erityisesti lammen pohjoisrannalla on paljon kaatuneita puita veden alla, joiden oksistoissa kalat viihtyvät. Usein tuolla näkee melko kookkaidenkin ahventen parvia. Lammen itälaidalla on myös puita ja isoja kivenlohkareita. Aivan itäisimmästä päästä löytyy jonkinlaisia hirsiä, tosin juuri nyt itselläni ei ole tarkkaa muistikuvaa mikä rakennelma mahtaa olla.

Luonnon muodostama veteenmenopaikka on todella hyvä, ja autolla pääsee aivan rannan viereen. Rannalla on kivikehä nuotiota varten ja pari runkoa toimittaa istuimien virkaa. Aivan rannassa pohja on kalliota tarjoten tasaisen ja tukevan alustan veteen menolle. Kallio tipahtaa nopeasti, joten vaivalloista rantamatalassa könyämistä ei tarvitse sietää. Ruutana onkin myös paikallisten suosima uimapaikka, joten välillä rannalla on jopa tungosta. Muistathan jättää autosi niin, ettet estä muiden pysäköimistä tai liikkeellelähtöä!

Ruutana sopii kohteena erinomaisesti myös aloitteleville sukeltajille. Suhteellisen matalan sukellussyvyyden ansiosta lammen voi kiertää sinkkupullonkin kanssa. Hyväksi osoittautunut tapa on tutustua ensin lammen toiseen päähän ja viettää pinta-aikaa vaikkapa eväitä syöden, ja käydä sen jälkeen tekemässä toinen pulahdus lammen toista päätä tutkien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti